Text: -A A +A
Четете още в Кариера: лидер, Аз съм ръководител

Тайната на лидерството не е никаква тайна. На пръв поглед изглежда, че лидерството е свързано с нещо непостижимо за повечето хора, но често се оказва, че лидерите просто много работят, натрупват опит и имат капка късмет. Всичко това може да бъде събрано в няколко правила, които прилагат успешните лидери и подминават обикновените ръководители.

Фото: Flickr, reynermedia

Някои от лидерите постигат правилата за лидерството още в началото на своята кариера, други намират собствен стил по-късно, а повечето – никога не намират вярната насока на своето лидерство. Великите лидери откриват своето положение на сигурност и действия, които им помагат да изградят верен баланс в работата. В същото време, „обикновените” ръководители не забелязват вярната насока в своето лидерство.

Всички ние забелязваме великите лидери, но не всички успяват да забележат какво точно прави лидера велик. Основните пет действия на великите лидери, върху които не обръщат внимание обикновените ръководители посочва за вестник Forbes ръководителят на N2growth Майкъл Майатт. Да ги разгледаме.

1. Да се намери целта

Това обединява всички големи лидери. Всички те имат ясна цел, докато останалите ръководители само „си вършат работата”. Целта на лидерите става горивото за страстта им и трудовата етика. Точно тези неща дават на лидерите конкурентното предимство пред хората, които не осъзнават тази връзка.

Най-добрите лидери споделят общите цели и ценности и правят ясна насока на работата на цялата организация. Тези три елемента изграждат основа за устойчива корпоративна култура. Ръководителите, които не са способни да обединят хората покрай тези три компонента, всяват хаос във фирмата и като резултат се озовават извън бизнеса.

Успешните лидери изграждат културата според собствено виждане, а обикновените ръководители позволяват тя да се развива сама по себе си. Примерите на много успешни фирми показват, че целта води към печалбата, а не обратното. Забележителните лидери разбират това. Лидерите, които се движат от желанието за печалба, могат да бъдат успешни определено време, в края на краищата те стигат до извода, че печалбата не може да бъде дългосрочна и устойчива цел. Най-добрите лидери ръководят своите действия, изхождайки не от печалбите, а от целите и биват възнаградени от този си начин на действие. Силната цел, обединяваща хората, може да издържи всякакви сътресения.

2. На първо място да се слагат хората

Лидерите не струват нищо без хората. С други думи, хората могат да ви направят лидер, а могат и да ви пречупят. Следва да уважавате хората, да печелите тяхното доверие и лоялност. В противен случай никога няма да станете истински лидер. Можете да разглеждате хората като ресурс за експлоатация, но можете да виждате в тях личности, които желаят да се развиват и да се усъвършенстват. Можете да се смятате за наблюдател или за един член на екипа, чиято работа е да служи на сътрудниците, да се учи от тях и да прави живота им по-добър под вашето ръководство.

Най-добрите лидери не затварят хората в някакви рамки, а ги освобождават. Крайната задача на лидера е не да спечели, колкото може повече последователи, а да сподели лидерството навсякъде в организацията. Обикновените ръководители отделят времето си, за да мащабират процеси, системи и модели, а забележителните лидери мащабират лидерството.

3. Да се показва осведомеността

Великите лидери познават силните и слабите си страни, своята организация, култура, емоциите. За тях да се въвличат в общуването е много по-ценно от празните приказки. За най-добрите лидери чувството е по-важно от твърдостта. Смирението е по-важно от изпъкването. Лидерите, които се изненадват, когато тяхното всезнайство се сблъсква с нечие несъгласие, лъжат само себе си.

Лидерите избягват капаните, в които често попадат обикновените ръководители, които живеят само в рамките на собственото си мислене, не разбират мненията на околните и само правят живота им по-сложен. Готовността ви към това, че вашата позиция и мнение могат да бъдат оспорвани, е признак на вашата сила, а не слабост.

Лидерите, които се отказват да променят своето мнение гарантират само един резултат – те няма да израстват и да се развиват.

4. Да се избягват сложностите

Сложните ситуации са приятели на лидерите, а не врагове. Животът на великите лидери е посветен на отстраняването или улесняването на сложните ситуации. В същото време обикновените ръководители обричат себе си и тези, които ги следват, на живот пълен със сложни моменти. Сложността задушава иновациите, забавя развитието, затваря врата за прогреса и лошо влияе върху културата на фирмата. Сложността изисква скъпо обслужване и не е ефективна.

Трудно е да се спори с факта, че ние живеем в сложен свят и много хора печелят от сложностите. Но великите лидери разбират, че добрите възможности и печалби произлизат от улесняването на сложностите, а не от създаването на нови. Много хора дават авторството на израза: „Простотата е крайният стадий на сложността” на Алберт Айнщайн въпреки, че това е казал Леонардо да Винчи. Който и да е авторът, и двамата велики хора са прави.

5. Да се засягат лични неща

Всеки от нас поне веднъж в живота си е чул „Това е само работа, нищо лично”. Великите лидери осъзнават, че няма нищо по-лично от ръководството. Най-добрите лидери разбират, че ако няма да има връзка с хората, няма да има и лидерство. Обикновените ръководители спазват дистанция между себе си и своите подчинени. Големите лидери винаги се грижат за своите хора.

Обикновените ръководители правят впечатление на големи началници. Великите лидери се възприемат като големи хора. Най-добрите лидери разбират, че да споделят лични неща, да проявяват състрадание и съчувствие не е признак на слабост, а на велика сила.

Най-добрата производителност се постига не за сметка на возенето на чужди гърбове, а за сметка на това, че помагате на други хора да станат по-успешни. Дръжте се с хората така, все едно от тяхната работа зависи вашият живот.

Реалността показва, че всеки може да стане ръководител, но не всеки може да стане велик лидер. Вие ще продължавате ли „само да работите” или ще се стремите да ставате добър лидер?

Четете още в Кариера: лидер, Аз съм ръководител
Прочетено: 6,916 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 29.01.2015г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Интересно! Това само от прозрение? А знаеш ли какво е? Може би това се продава :) !


XУЯ ми


XУЯ ми


Целта трябва да е Огромна! :)


Лъчезар Василев крои убедителни измами. Ще се опита да се свърже с вас и да Ви измами да станете титуляр на фирма.


Лъчезар най-вероятно ще Ви се обаси от този номер - 0896806640. Не му се доверявайте, той постъва доста нагло...


Лъчезар е нагъл, настоятелен и се опитва да заблуди възрастни хора, за да спечели доверието им и да ги вкара в беда.


Добави коментар