Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Нова работа

Ще разгледаме уменията за ситуативно поведение или, с други думи, способността при определени обстоятелства, ограничени с определени времеви рамки, бързо и ефективно да се вземат необходимите решения.

Фото: stock.xchng

Уменията за ситуативно поведение включват: първо, умението да провеждате предварителна подготовка и, второ, да действате оперативно. Ефективно и бързо действие се постига с помощта на научените предварително модели на поведение или на импровизацията. Най-добрият случай е когато едновременно се прилагат както научените предварително модели, така и импровизацията. Не са редки случаите, когато успехът е постигат от професионалисти, владеещи добре само едно от двете умения.

Практически не е възможно задочно да се научите да импровизирате, но да научите технологията за подготовка към определен вид ситуации, е напълно реално.

По време на предварителната работа трябва да се опитате да изясните същността и структурата на предстоящата ситуация, да определите значимите моменти, както и да тренирате типичните действия по време на развитието на ситуацията. “Тренирането” всеки човек може да извърши самостоятелно (на ум) или с помощта на специализираните тренинги (ситуативно - “изигравайки” ситуацията).

Как, все пак, трябва да се държите по време на една или друга ситуация в работата? От начина, по който нов служител навлиза в колектива, в голяма степен зависи неговия бъдещ успех в кариерата.

Главната цел на “новака” на първоначалния етап се явява необходимостта бързо и без усложнения да започне да реализира своя професионален потенциал.

Възможните трудности в случая се обуславят от естественото недоверие и предпазливостта, които проявяват към новия колега старите членове на екипа. По този начин работи психиката на човека – по отношение на всеки непознат се задействат различните механизми на защита, които силно затрудняват взаимодействието. Само когато се появява доверие към “новака”, отношенията се стабилизират.

Най-добрият начин да спечелите доверието на околните е да покажете своето добро отношение към тях.

Нормалната реакция на другите хора е да Ви отговарят със същото. Когато някой показно “сваля меча”, в отговор естествено получава същия жест от околните. Ако си припомним, че ръкостискането идва от древни обичаи да се освобождава ръката от оръжието с цел да се покажат мирни намерения, то веднага става ясно защо ние премахваме своята психологическа защита, ако виждаме, че такава е премахната от другия. Има вероятност, обаче, при установяването на този вид доверителни отношения, да получим в отговор емоционално отблъскване, а не взаиморазбиране.

Затова, показното доверие трябва да се съчетава със замаскираната готовност да се защитаваме при евентуална опасност.

В екипа като потенциални партньори за установяването на взаимодействие за нов служител се явяват:

  • ръководител/и;
  • подчинени;
  • колеги от същото йерархично ниво;
  • неформалните лидери.

Ако служителят, например, заема длъжност от средно мениджърско ниво, то ще му се налага да изгражда отношенията си с представителите на всичките тези четири групи.

Четете още в Кариера: Нова работа
Прочетено: 13,829 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 02.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

на теория е вярно, но на пректика нещата доста се усложняват. тук се приема, че колектива ще реагира на поведението на новопостъпилия. какво се случва обаче, ако няма никаква реакция от страна на старите служители? каквото и да правиш, имаш чувството, че си сам в стаята.


Добави коментар