Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Нова работа

Започвате нова работа или, може би, са Ви назначили на нова длъжност и вече имате нов началник? Като резултат, трябва да строите нови професионални отношения с човек, когото още не познавате добре.

Фото: stock.xchng

Много е важно колкото може по-бързо да разберете, дали новият Ви шеф ще е полезен за Вашата кариера и ще Ви помага в работата Ви. Но, как бързо да разберете това? Опитайте да отговорите на следните въпроси:

1. Кой е главният тук?

Важно е да знаете, кой и пред кого ще отговаря за крайния резултата от работата. Питайте изрично шефа си за това. Ако той ще отговори, че за всичко, което се върши от подчинените му, е отговорен само лично той, началникът, то да знаете, че ще се налага сляпо да изпълнявате възложените Ви задачи и няма да имате голямо поле за изява.

Ако отговорът е в смисъл, че всеки отговаря за възложения му проект в рамките на своята компетентност, можете да очаквате, че личния Ви принос към работата на целия екип ще бъде забелязван и оценен. Няма да имате проблем да предлагате нови идеи в рамките на проектите, които изпълнявате.

2. Кой решава проблемите?

Питайте шефа си, можете ли да се обръщате към него лично, ако смятате, че имате проблем, в решението на който той трябва да се включи лично? Ако шефът Ви отговори в смисъл, да се справяте с проблемите си сами и да се обръщате към него само в много краен случай, то със сигурност имате работа с човек, който не иска да му нарушават спокойствието. Като резултат, в работата на екипа могат да се натрупват много нерешени проблеми.

Конструктивния отговор на шефа, който можете да получите е, молбата да му предоставяте подробностите по всеки проблем и той (шефът) ще работи по него с мениджърите от своето ниво. Това не значи, че ще можете да прехвърляте проблемите си на началника, а че ще имате възможността да решите наистина важните проблеми в работата си с помощта на по-добра управленска организация.

Внимавайте, не винаги вторият отговор на началника декларира, че той наистина ще работи по Вашите проблеми. Понякога тази декларация се прави, защото „така трябва да бъде”. Истинността на твърдението бързо ще се разкрие, щом ще се обърнете лично към началника си с един-два работни проблема.

3. Кога да се отчитате за извършената работа?

Питайте началника си кога трябва да му докладвате за извършената от Вас работа – в края на изпълнението й или по време на целият работен процес. Най-неприятния за Вас отговор е в смисъл, че шефът Ви иска винаги да е наясно с етапа на изпълнението на проекта Ви и изобщо „ние работим като екип”. Това значи, че може да имате изненадващи корекции почти в края на работата си. В същото време, шефът Ви ще представи извършеното от Вас като личното си постижение, при все това, че проблемите по изпълнението ще си решавате сами.

Най-добрия началник ще Ви отговори, че ще чака да му се обадите, когато сметнете, че сте готови с работата си, а той на своя ред ще види резултата и ще даде някои указания, ако сметне, че те са необходими. При все това, началникът Ви ще отбележи, че е достъпен за Вас по всяко време, ако имате някакъв проблем при изпълнението на задачата. Такива началници доверяват на професионалните способности на своите подчинени.

Четете още в Кариера: Нова работа
Прочетено: 8,922 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 10.01.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Лъчезар Василев крои убедителни измами. Ще се опита да се свърже с вас и да Ви измами да станете титуляр на фирма.


Лъчезар най-вероятно ще Ви се обаси от този номер - 0896806640. Не му се доверявайте, той постъва доста нагло...


Лъчезар е нагъл, настоятелен и се опитва да заблуди възрастни хора, за да спечели доверието им и да ги вкара в беда.


Добави коментар