Text: -A A +A

Какво ще направите, ако започнете работа и веднага разберете, че тя не е за вас? Можете ли да се откажете? Какво ще кажете на следващия си потенциален работодател за това, че сте се отказали от предишната си работа веднага след като сте я започнали?

Фото: microsoft

Ситуацията, при която ви се иска веднага да откажете работата, която току-що сте приели, най-често възниква, когато сте подписали документи за започване на работата без да сте видели реалното си работно място и да сте се запознали с бъдещите си ръководители и колеги. Затова е много важно още на интервюто за работа да уточните колкото може повече подробности за конкретното работно място.

Може да се случи, че има някакви временни проблеми с вашата работа или работното ви място. Трябва да обсъдите проблема със своя ръководител. Ако нещата наистина са случайни или просто има някакво объркване, всичко ще бъде оправено и няма да ви се налага да напускате.

Но има случаи, когато кандидатите за работа са преднамерено измамени за естеството на работата, заплащането или работните задължения. Не можете да очаквате добра перспектива от работодателя, който преднамерено ви е измамил за нещо, касаещо вашата работа при него.

Колкото и да е неприятно, можете да започнете работа в някой забутан самотен кабинет със стари мебели, когато на вас ви е обещано да работите с колеги в съвременен офис и приятна работна среда. Или след като вече сте служител на фирмата да разберете, че нямате перспектива да преминете обещаното обучение.

Във всеки конкретен случай трябва сами да прецените дали да напуснете веднага. Може би вашето време е по-ценно за вас и за вашата кариера, отколкото страха да ви сметнат за човек, който не може да се задържи на едно място.

Ако се притеснявате от подобна ситуация, на следващото интервю за работа просто обяснете какво се е случило с предишния работодател и се опитайте да обърнете случката в положителна посока. Например: „Аз бях нает като ръководител на отдел, но когато започнах работа се оказа, че този отдел го смятат за излишен и ще го обединят с друг отдел. На мен ми казаха, че ще бъда назначен като главен помощник на старшия счетоводител. Аз, разбира се, напуснах, тъй като моята квалификация е доста над това ниво. Но за тези две седмици, през които съм работил като помощник-счетоводител, съм придобил допълнителни знания, които смятам, че ще бъдат от полза точно за работното място, за което кандидатствам при вас”. Опитайте се да не бъдете прекалено емоционални, разказвайки за предишния работодател и не го обвинявайте.

Всяко зло – за добро. Може би в бъдеще този негативен опит ще бъде с нещо полезен за успешната ви кариера.

Успех!

Прочетено: 1,620 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 02.08.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!