Text: -A A +A

Големите фирми имат проблем със задържането на наистина талантливи сътрудници. При това, работодателите сами са виновни в това. Посочваме десет основни причини, поради които богати, успешни и големи фирми страдат от текучеството на таланти.

Фото: stock.xchng

Всяка голяма, богата и развита фирма притежава доста възможности, за да задържи на работа талантлив сътрудник. Печели този, който успява да привлече и задържи най-добрите. Но, днес задържането на таланти става голям проблем в бизнеса. Списанието Forbes публикува списък на причините, поради които талантливите хора напускат:

1. Омръзва бюрокрацията

Това е една от най-често срещаните причини за напускането на голяма фирма. Говорейки за бюрокрацията, хората, в същност, маскират истинските причини за своето разочарование.

Странните правила рядко доставят удоволствие на служителите. Но, когато наистина талантливите хора казват, че някои правила са безсмислени, значи има нещо вярно в това.

Възможно е хората не би се оплаквали от инструкциите, ако биха участвали в тяхното изготвяне. Но, обикновено, на служителя просто му се дава определен списък и се казва, че изискванията от списъка трябва да се изпълняват.

Ако искате да запазите хората, обяснете на тях, откъде произлизат и върху какво се основават правилата или направете поправки към някои от тях.

2. Няма проекти, които карат да се запалиш

Големите началници и ръководителите на управлението на персонала „нямат време” да съберат на едно място най-силните и талантливите си сътрудници и да ги питат, дали са удовлетворени от настоящите си проекти и биха ли искали да се занимават с нещо друго. С нещо, което наистина им е интересно и, в същото време, полезно за фирмата.

Талантливите хора се палят не от парите или властта – те се въодушевяват от възможността да бъдат част от нещо голямо, способно да промени света.
Намерете време за общуване.

3. Недостатъчно внимание върху постиженията

Малко фирми молят сътрудниците си да попълват годишни отчети за свършената работа. Често сътрудниците попълват такъв отчет набързо и талантливите сътрудници могат да останат с впечатлението, че шефът и фирмата изобщо не се интересуват от техните постижения. Човекът мисли:”Ако съм достатъчно талантлив, защо да работя в такава фирма?”

От тук произлиза следващата причина:

4. Неясни кариерни перспективи

Възможно някои от шефовете много ще се изненадат, но само 5% от сътрудниците могат да отговорят на въпроса за плановете им в близките пет години. В същото време, почти всички работници няма да се откажат да обсъдят с шефа си своите близки кариерни перспективи. Най-вече талантливите работници.

Обсъждайте един-два пъти в годината не само резултатите от работата, но и в какво направление може да се развива кариерата на човека. Когато най-добрите ви хора знаят, че мислите за тяхното бъдеще, те ще работят с по-голям успех.

5. Шантави стратегически приоритети

Няма нищо лошо, когато фирмата изгражда около талантливия сътрудник „инкубатор” или „уютна къщичка”, която е изградена от тухлички - нови и интересни проекти. Проблемът на повечето големи фирми не в това, че изграждат стратегически приоритети, а в това, че тези приоритети не се променят години наред. При това, сътрудниците по никакъв начин не могат да повлияят на този процес.

Талантливите хора не обичат да ги смятат за глупаци. Ако контролирате проектите, дайте на хората поне свобода в действията им при изпълнението на тези проекти.

Прочетено: 3,386 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 13.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Пропуснали сте най-важната причина:
11. Процъфтяваща шуробаджанащина, в резултат на което повечето ръководни позиции се заемат от хора с неадекватни умения. Тези хора се страхуват от талантливите си подчинени (да не би някой ден да им заемат мястото) и всячески ги поощряват да напуснат.


Добави коментар