Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Аз съм ръководител

Повечето работодатели се оплакват, че не могат да си намерят добри служители. Избират си най-добрите кандидати, а те се оказват неподходящи за работата която трябва да вършат. Уволняват ги и наемат други - пак неподходящи. Как да прекъснете този кръг?

Фото: stock.xchng

Ако сте специалист в областта на човешките ресурси, то знаете отговор на този въпрос. Но, ако не сте – нашите девет съвета могат да Ви бъдат от полза:

1. Посочете реалистично описание на работното място, за което търсите работник или служител

Преди да сте упражнили литературните си таланти за написването на обява за работа, трябва да сте наясно какво точно ще върши търсеният от Вас човек. Направете си списък с неговите задължения и ги подредете от най-важните за успешната работа до тези, които са желателно, но не задължително да се извършват.

В обявата посочете възможно най-много изисквания към кандидатите за работа. Не премълчавайте, ако за Вас, например, е важно служителят да не пуши, да не се облича в стил „поп-фолк”, да има добра дикция и да може време от време да Ви купува кафе от съседното барче.

2. Посочвайте реалните възможности за кариерния ръст на търсения от Вас специалист

За доста хора причината за напускане на работа е фактът, че те нямат перспективи за своята кариера. Човекът, който ще Ви избере за работодател трябва да е наясно, какви перспективи го чакат в случай на успешна работа: по-висока длъжност, по-голяма заплата, командировки в чужбина, добро обучение и т.н. Нормално е добър специалист да иска да се развива.

Ако търсите професионалист, трябва да можете да му предложите перспектива. В противен случай, той след време ще Ви напусне. В най-лошия случай работодателите посочват, че „има перспективи за развитие”, но в същност изобщо не предлагат нищо. Не е редно служителят да разбере това след като започне новата си работа.

3. Четете внимателно мотивационните писма

Всеки кандидат за работа има достъп до съветите за това, как добре да напише мотивационното си писмо (в това число и в този сайт). Разбира се, че по-голямата част от кандидатите за работа подготвят реалистични мотивационни писма и не подвеждат потенциалните работодатели относно своята квалификация и уменията си. Но, добре е предварително да се застраховате от изненадите. Ако някой кандидат Ви е привлякъл с данните си, отделете малко време да проверите какво представляват предишните му работодатели. Ако има препоръки – обадете се на авторите им.

Освен това, голяма информация за кандидата Ви дава и начина по-който той представя себе си. Например, какво точно „изтъква” в мотивационното си писмо (на това си умение или качество кандидатът специално иска да обърне Вашето внимание) и какво липсва (най-вече от уменията, които сте посочили като необходими за работното място).

4. Важни ли са дипломите за Вас?

Когато търсете човек с определено образование или квалификация и за Вас е важно той да притежава определено образование, помолете още при кандидатстването си кандидатът да Ви прати копие от дипломата.

Не е добре да търсите човек с висше образование за работното място, където реално това образование няма да му потрябва. Не наемайте хора, чиято квалификация и умения значително надхвърлят тези, които Ви трябват. Като резултат ще получите неудовлетворени от кариерата си служители, които се чувстват подценявани и рано или късно ще Ви напуснат.

5. Тестове

Един от добрите начини да проверите, дали кандидатът притежава необходимите Ви умения е той да направи тест за квалификация. Можете и сами да проведете такъв предварителен тест, като подготвите за кандидатите за работа някакви практически задачи, които ще им се наложи да решават по време на работата си при Вас.

Повечето посреднически и консултантски фирми за наемане на работа предлагат да извършат вместо Вас такива тестове (срещу заплащане).

Четете още в Кариера: Аз съм ръководител
Прочетено: 8,161 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 11.11.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!