Text: -A A +A
Четете още в Кариера: лидер, Аз съм ръководител

Ето, настъпи моментът и сте станали началник и вече предишните Ви колеги са Ви станали подчинени. Изведнъж отношението им към Вас започва да се променя и усещате, че получавайки нови подчинени, започвате да губите приятелските си отношения с някои колеги. Защо става така и какво можете да направите?

Фото: stock.xchng

Ето, настъпи моментът – станали сте началник и вече предишните Ви колеги са Ви станали подчинени. Изведнъж отношението им към Вас започва да се променя и усещате, че получавайки нови подчинени, започвате да губите приятелските си отношения с някои колеги. Защо става така и какво можете да направите?

Да видим, какво става в един колектив, когато се появява нов началник.

Колективът е жив организъм - хората в него се движат по кариерната стълбичка, напускат, назначават се нови, някои бързо постигат добри резултати, други – с години нищо не могат да постигнат. Понякога гледаме как успяват нашите колеги и мислим, че на техния фон сме пълни некадърници. Това може да се понесе, ако човекът наистина е работил по-упорито от нас, но какво става, когато колегата, който с нищо не е по-добър в работата си от нас (разбира се, в това сме напълно сигурни), изведнъж ни стане началник?

Никой в екипа не остава равнодушен и незасегнат, когато се назначава нов началник. В тази ситуация недоволните колеги се разделят на три категории. Някои започват да се обвиняват и комплексират. При това тези хора искат да се представят като засегната страна и търсят съчувствие от своите колеги. Тези хора са сигурни, че с нищо не ги превъзхождате, но по някаква случайност, сте успели да се озовете в подходящото място в подходящото време.

Втората категория хора обвиняват околните за случилото се. Те смятат, че колективът е подкрепил издигането на колегата и вече всички са доволни. А, щом те се радват на успеха на „врага”, значи самите те са „врагове”. Тази озлобеност на някои колеги може да предизвика доста проблеми в екипа. Ако нещата не се оправят, хората от тази група стават потенциални кандидати за уволнение или напускане, защото не успяват да работят добре със своите колеги.

Третата категория хора обвинява във всичко човека, който е имал късмета или наистина се е показал като по-добър, за да стане началник. Колегите от тази група признават, че с нещо ги превъзхождате и сте заслужили да станете началник и сега Ви завиждат. За тази група колеги ръководителят, който преди, може би, е бил техен приятел и добър колега, става най-мразения човек.

Какво да правите, ако точно Вие сте късметлията, получил нова длъжност?

Най-напред трябва да разберете, че нещата в работата Ви няма да бъдат такива, каквито са били преди да станете лидер. За съжаление, ще се наложи леко да се отдалечите от колегите си, с които преди сте били на едно йерархично ниво и сте поддържали по-тесни, по-приятелски отношения.

Има само един начин да изградите нормални работни отношения със своите колеги и подчинени – просто покажете професионална работа и обективно отношение към всеки член на екипа.

Сега ще имате пълномощия да решавате повече служебни въпроси и, със сигурност, ще се намерят доста желаещи да Ви подтикнат да ползвате служебното си положение за лични интереси (или, по-скоро, в полза на своите колеги-приятели). Ако наистина някакъв въпрос трябва да бъде решен и това е във Вашата компетенция, то не бива да се бавите само за да не се покажете, че „използвате служебното си положение”. Ако пък виждате, че въпросът е от лично естество, по-добре е да обясните как стоят нещата. Това Ваше държание ще Ви покаже като мъдър ръководител, подходящ за длъжността, която заемате.

Разграничавайте лични отношения и работата. Не бива да смесвате работата и приятелството, колкото и да Ви е трудно да го правите. Не пренасяйте конфликти и симпатии от една сфера във Вашия живот в друга. Често неумението да правите разлика между личното и служебното, става причина за конфликти между подчинени и началници.

Ако наистина искате да запазите приятелство с някой свой приятел-подчинен, намерете начин да се срещате с него в извънслужебна обстановка – срещайте се като приятели у дома, на кафе, прекарвайте заедно време, както бихте прекарвали с всеки един свой приятел.

Мислите ли, че нашите съвети, както ние се надяваме, ще помогнат на един нов ръководител да си запази добрите отношения със своите приятели-подчинени? Или нещата се променят завинаги?

Четете още в Кариера: лидер, Аз съм ръководител
Прочетено: 2,041 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 17.10.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!