Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Аз съм ръководител

За мнозина Светият Граал в кариерата им е постът на мениджър. Други обаче смятат, че управлението на други хора трябва да бъде избягвано на всяка цена.

Фото: stock.xchng

В крайна сметка служители и от двата лагера биват повишени до ръководни постове. И когато това се случи – независимо дали са го искали, или са го избягвали, – те обикновено започват работа, без да притежават ръководни умения, за да успяват да съберат и да поведат войската. За съжаление програмите за обучение по мениджмънт в компаниите – там, където изобщо съществуват – често са повърхностни и дори са в плен на грешното допускане, че специализираните познания и дългият стаж на този пост са най-добрата подготовка.

Някои от най-важните умения за общуване се крият непосредствено под повърхността на доброто управление, включително това да познаваш собствените си силни и слаби страни, да поемаш инициативата да се справиш с недостатъците си, да въздействаш на хората и да ги мотивираш да мислят и да действат така, както искаш ти, да позволяваш на другите да изразяват идеите си и да им имаш доверие, че ще свършат работа, да изразяваш ясно нуждите и целите си, винаги да общуваш внимателно, да се отнасяш към всеки с уважение независимо от поста му, и последно по ред, но не и по значение – ударете барабана, моля! – често да проявяваш смирение.

Осъзнавайте с какво се захващате

Явно не се наблюдава недостиг на лоши шефове. Напоследък филмите и книгите на всеобхватни теми ги обезсмъртиха. Проблемът е толкова широко разпространен, че има цели обучителни програми, посветени единствено на справянето с различни видове неприятни началници. Ако станете мениджър, последното, което ще ви се иска, е да се окажете в някой от следните списъци на видовете лоши шефове.

Избухливите имат ужасен и непредсказуем нрав. Никога не се знае какво ще ги накара да избухнат. Представете си, че работите за доктор Джекил и за господин Хайд или за бомба с часовников механизъм, която може да избухне всеки момент.

Чаровниците са точно такива – очарователно приятни, приветливи и с приятно присъствие, поради което хората си мислят, че могат да им се доверят. По-късно те ще ви забият нож в гърба, ще ви настроят срещу друг служител, ще разкрият тайни и идеи, които сте споделили с тях, или пък задкулисно ще уронват авторитета ви.

Развалящите настроението потискат околните и унищожават идеите с реплики като „Вече сме правили това и знам, че не се получава“. Девизът им? Не може да стане.

Всезнайковците мразят да изглеждат уязвими или като хора, които не знаят какво правят, затова са готови на всяка цена да бранят своето положение. Те не се интересуват от мнението на никого и са убедени, че техните идеи винаги са най-добрите.

Четете още в Кариера: Аз съм ръководител
Прочетено: 6,400 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 24.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!