Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Аз съм ръководител

Как да познаете немарливите служители и къде да ги намерите? Тази напаст вирее във всяка една фирма. Едните скришом отнасят канцеларските материали, други си правят обедни почивки за по три часа, а трети ползват служебния телефон за да се обадят на всичките си познати. Немарливите служители нарушават работата на цялата фирма, но най-много поразии те нанасят на дребните фирми с малко персонал. Как да се преборите с тях?

Фото: stock.xchng
Най-голямата пречка да се отървете от немарливия служител е трудовият договор, който сключвате с него

Ако в договора изрично пише, че го наемате на работа за една година и той като цяло добре изпълнява задълженията си, то за Вас е трудно да го уволните още след шест месеца. Затова не забравяйте да включвате в трудовия договор срок за изпитване, като той трябва да фигурира дори в случаите когато наемате добре познат човек. Никой не знае дали най-добрият приятел на Вашият приятел няма да се окаже един от „кръшкачите”.

Най-опасни са случаите, когато подписвате безсрочен договор със служител или работник, който не е работил преди във Вашата фирма.

Дори за най-непривлекателното работно място винаги ще се намери добър кандидат, съгласен да сключи договор със срок за изпитване.

Водете си записки

Документирайте случаите на немарливото поведение на служителя. Имайте черно на бяло кратки бележки и доклади от прекият му ръководител. В случай, че Вие сте шефът, не забравяйте за този си ангажимент. Прилагайте бележките към личното дело на служителя.

Не подминавайте проблема

Не се надявайте, че ако си заровите главата в пясъка, нещата сами ще се оправят. Не мислете, че премествайки немарливия служител на друго работно място, ще подобрите поведението му (това се случва извънредно рядко). Преместеният служител може да възприеме новото работно място като наказание и като резултат да прави по-големи поразии.

Говорете със служителя

Изложете в един личен конфиденциален разговор, какво Ви притеснява. Помолете за обяснение. Разберете дали неотговорното държане на служителя не се дължи на някакви причини от личен характер. Проявете разбиране, ако човекът го заслужава. След разговора преценете получената информация и вземете решение, дали случаят позволява някакво разрешаване на конфликта.

Бъдете внимателни по време на интервю за работа

Дори за служителите от най-ниско ниво интервюто трябва да се провежда от най-малко двама души. Преценката на по-голям брой хора винаги е по-точна. Ако кандидатът за работа има препоръки от бивши работодатели, задължително ги проверете, преди да вземете решение.

Действайте превантивно

Всеки проблем, свързан с персонала трябва да се решава веднага. Всякакво бавене само ще засили позицията на немарливия служител и ще направи проблемът труден за разрешаване.

Познавайте добре Кодекса на труда

Законодателството предвижда случаите, когато служителят или работникът може да бъде уволнен за виновно поведение от неговата страна. Познавайте законите и ще можете да ги прилагате по-успешно, ако Ви се наложи.

Четете още в Кариера: Аз съм ръководител
Прочетено: 7,863 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 13.03.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!