Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Аз съм ръководител

Не е лесно да поемеш отговорността, да наемеш нов работник или служител за своята фирма. Човешко е да се греши. Но грешките, които се допускат при наемането на персонал, могат да струват скъпо на фирмата. Списанието U.S.News - World Report посочва 10 грешки, които препоръчва да се избягват при наемането на персонала.

Фото: stock.xchng
1. Неотговорност

Представете си да Ви обещаят, че тази седмица ще Ви поканят на интервю за работа. Вие чакате, чакате и ... нищо. Или Ви казват, че събеседването ще бъде проведено от г-н А, а когато се явите на интервюто, виждате пред себе си някакъв г-н В, за когото никой не Ви е предупредил. Какво ще си помисли кандидатът за работа, за такъв работодател?

Можете да възразите и да кажете, че няма нищо незаконно в действията на работодателя. Но, всяка отговорна фирма знае, че такива действия изглеждат „не сериозно” и поне се опитва да даде логично обяснение на действията си.

Затова, не е зле кандидатите за работа да не обръщат внимание върху липсата на притеснение от страна на работодателя в случаите на „разминавания”. Защото, ако работодателят не се притеснява да прави гафове по време на подбора на персонала, значи този неотговорен начин на работа е обичаен за фирмата.

2. Решението за наемане на работа, се приема въз основа на грешни принципи

Например, кандидатът за работа се отхвърля само затова, че е прекалено притеснителен. В същото време, не се отчита психологическият факт, че да бъдеш екстроверт не значи, че не можеш квалифицирано да изпълняваш своята работа.

3. Неумение да различаваш, дали човекът притежава или неспособността да се учи

Работодателите понякога надценяват някои видове опит, подминавайки да оценят по-важните неща. Всеки работник може да бъде обучен да работи с една или друга компютърна програма, да разбере подробности в законодателството или да осмисли дейността на отрасъла, в който работи.

Хората, обаче, не могат да бъдат обучени да работят организирано и ефективно или да спазват работната етика.

4. Неумение да се задават правилните въпроси, по време на събеседването

Някои работодатели, по време на интервюто за работа, предпочитат да задават повърхностни въпроси. Те не си правят труда да разберат, как наистина ще се държи кандидатът, в новата за себе си работна среда.

На практика, разликата между двата начина да се задават въпросите, е следната:
Да питате: – Какви са били Вашите задължения на предишната Ви работа?
Вместо да питате: – Разкажете ми, моля, за някакъв епизод от предишната си работа, когато сте постигнали резултат, много по-добър от този на Вашите колеги.

5. Предоставяне, възможност на кандидатите да отговорят повърхностно

Работодателят няма да получи никаква полезна информация за кандидат за работа, ако само слуша неговите уверения, че неговото/нейното най-слабо място е прекаленото усърдие в работата. Трябва да получите конкретните примери за това.

Много специалисти, провеждащи интервю за работа, като, само задават въпроси по предварително подготвен списък, без изобщо да се опитват да разберат същността на получаваните отговори.

Четете още в Кариера: Аз съм ръководител
Прочетено: 7,237 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 23.03.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!