Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Аз съм ръководител

Получили сте дългоочакваната по-висока длъжност. Полагали сте усилия, работили сте яко и сега можете да се насладите на плодовете на труда си. Досега никога не сте имали подчинени и се чудите как да започнете?

Фото: stock.xchng

Първоначалната Ви цел е да установите връзка със своят нов екип, да определите целите на новата Ви работа и да създадете стимулираща работна среда.

Бихме искали да Ви препоръчаме няколко действия, които биха Ви помогнали по-бързо да навлезете в новата си работа:

Познавайте добре своята работа

Уверете се, че познавате добре естеството на работата, която ще вършите. Ако имате длъжностна характеристика – прегледайте я добре още веднъж. Ако имате някакви въпроси, то трябва да ги изясните с прякото си ръководство колкото може по-рано. В най-добрия случай - още преди да сте поели новата длъжност.

Колегите и подчинените ще забележат много бързо, ако не сте сигурни във Вашите задължения и компетенции, а това може да навреди на Вашият имидж.

Затова – разпитвайте преките Ви ръководители, без да се претеснявате, че им досаждате с подробностите. Въпросите са естествени за един “прохождащ” ръководител.

Запознайте се с целият екип и с всеки Ваш подчинен по-отделно

Опитайте се да им дадете малко лична информация за себе си. По този начин ще изпреварите клюките, а и хората ще имат по-голямо доверие към Вас.

Със сигурност, ще имате първоначални проблеми с бившите кандидати за длъжността, която сте заели. Бъдете внимателни към тях. Най-вероятно точно те ще станат най-добрите Ви служители.

Никога не се отзовавайте лошо за предишният титуляр на Вашата длъжност

Не се представяйте като спасителят на цялата фирма и на поделението, в което вече работите. Не се отзовавайте лошо за човека, чието работно място вече заемате, и не отричайте веднага установилите се традиции. Първите една-две седмици трябва само да наблюдавате и да поемате информация. След това ще можете да вземете вярно решение за промените, които искате да направите в работата на екипа, който ръководите.

Бъдете част от екипа

Никога няма до постигнете добра екипна работа, ако непрекъснато ще се връщате към спомените за предишният си екип. Полагайте усилия да разбирате индивидуалните особености на всеки член от новият колектив. Бъдете чувствителни към гордостта им за извършената от тях работа. Обръщайте внимание на работата на служителите не само във Вашето присъстиве, а и когато Ви няма.

По-често хвалете подчинените

Всеки обича потупването по рамото. Похвалите имат по-дълготраен ефект от принудите. Ако нещата не вървят както трабва, критикувайте служителите си насаме, без свидетели, за да не наскърбите някого публично.

Не издребнявайте

Съсредоточете се върху цялата картина на дейността, а подробностите оставете на своите подчинени. Делегирайте пълномощия.

Успех!

Четете още в Кариера: Аз съм ръководител
Прочетено: 11,880 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!