Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Аз съм ръководител

Най-важният човек в офиса е шефът. Но причините може да не са тези, които си мислите.

Фото: stock.xchng

“Взаимоотношенията ви с началника в голяма степен определят риска от депресия и други психиатрични проблеми”, казва Брад Джилбърт, изследовател от Университета Пардю във Форт Вейн, Индиана.

В неговото изследване на служители от различни сектори, публикувано в сп. Work and Stress, Джилбърт открива, че взаимоотношенията с шефа са почти еднакви по значение с взаимоотношенията с партньора, когато се отнася до общото здравословно състояние. Дори и приятелски настроените колеги или добре платената работа не могат да компенсират лошите отношения с началника.

Различни проучвания показват, че повече от половината от всички служители имат влошени, ако не и откровено нетърпими отношения с шефа си. Според скорошно проучване на Галъп, лошите отношения с началника са причина №1 за напускане на работа. Проблемите с него изпреварват всички други причини за неудовлетвореност на работното място, включително заплащането, продължителността на работното време или ежедневните задължения. Изследването налага категорично извода, че “хората напускат шефа си, не компанията”.

Какви са вашите отношения с шефа засяга дори физическото ви здраве. Още наемниците от “време оно” са открили, че “омразата към вишестоящия кара кръвта да кипи”.

В изследване на медицински сестри, проведено от Надя Вейгър, английска психоложка, се вижда, че работещите под ръководството на мениджъри с лошо отношение – липса на уважение, честност или съпричастност, са имали драматично по-високо кръвно налягане по време на работа, отколкото колегите им, управлявани от началници, оценени като внимателни и съпричастни. В резултат, хората с “кофти” шеф са били изложени на 20% по-висок риск от сърдечно заболяване.

Защо шефовете влияят по този начин?

Не само защото правят повишения неохотно, дават оценка на работата или поставят правилата за служителите, смята Ани МакКи, която изследва работната среда. Хората са развили способност да бъдат изключително чувствителни към отправяните един към друг емоционални послания, дори и тези, които не са очевидно изразени. “Фигуративно казано, емоциите са заразни. В случай, когато шефът е в лошо настроение, е лесно да се “прихване” негативността, несигурността, стреса, които той пръска наоколо”, казва МакКи.

Ричард Бояцис, професор по организационна психология казва, че има два типа взаимоотношения, които са възприемчиви на емоционално “заразяване”: взаимоотношенията с интимния партньор или тези с влиятелна личност.

В романтичните отношения, емоциите са симбиозни. Ако единият партньор се чувства зле, другият страда. Доброто настроения на единия може да повиши и настроението на другия.

Но между шефът и подчиненият му, емоцията има тенденция да протича само в едната посока – надолу. Негативността на шефа завлича служителите като мътна бавна река. Бояцис, който е работил като психотерапевт и е диагностицирал проблемите на управлението в много компании казва, че служители, които работят за щастливи и продуктивни мениджъри са склонни самите те да бъдат щастливи и продуктивни, както на работа, така и в къщи. И не е изненадващо, че да работиш за шеф, който е негативен, крещи или унижава, дърпа работниците и цялата организация надолу.

Ефектът от настроението на шефа може да бъде по-голям проблем за едни от служителите, отколкото за други.

Изследване в сп. Journal of Personality and Social Psychology разкрива, че някои хора са изключително чувствителни към невербалните знаци, които другите подават при разговор – малки промени в езика на тялото, тон на гласа, израз на лицето. Тези хора са способни да “подслушват” скритите мисли и чувства на другите – знаци, които изпращащият ги не е имал намерение да предаде.

Тази способност, която психолозите наричат “емоционална интелигентност”, може да се окаже проблематична, когато някой улови негативните чувства на другия. Някой със силни емоционални възприятия може не просто да се притеснява, че шефът тайничко не го харесва, той може да го знае като факт.

Специалистите съветват служителите да се опитат да създадат емоционална връзка с шефа, която да не е фокусирана върху изпълнението на определена задача или конкретни срокове. Те препоръчват да откриете какво шефът ви наистина харесва в работата си.

Самият акт на разговор за стремежите на човека, ценностите му, ще ви позволи да разберете началника си. Това може да помогне – да промени ъгъла във взаимоотношенията. Но ако това не се случи, опитът ви дава сам отговора – лошият шеф не си струва експерименти с вашето здраве.

Четете още в Кариера: Аз съм ръководител
Прочетено: 11,056 пъти Източник на статията: http://zdrave.bg | 01.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!