Text: -A A +A

Мотивацията на екипа не е лесна работа. Ще ви препоръчаме един успешен начин да критикувате. Предлагаме ви стъпки, които ще ви позволят да се подготвите към срещата си с човека, когото искате да критикувате, да проведете разговор по най-добър начин и да постигнете добри резултати след критиката.

Фото: Flickr

Преди да започвате разговора не е зле да обмислите къде точно той ще се провежда. Най-добре е да изберете достатъчно усамотено място, където ще можете да говорите на четири очи. Някои шефове обичат да критикуват където хванат служителя си, в присъствие на други хора, които започват с интерес да наблюдават и да ловят всяка казана дума и всеки отговор. Любопитството на човека няма граници, а интересът към ситуациите, когато някой друг изпада в неприятно положение, направо е безграничен. Много хора се чувстват най-добре, когато се карат на някой друг, а не когато на тях им се карат.

Представете си, че Вие се намирате на мястото на човека, когото критикувате пред погледа на околните. Веднага ще разберете какво унижение изпитва човекът, изложен на това изпитание. Затова опазете своите нерви и самолюбието на събеседника си и изберете по-удобно място за разговор. Ако имате собствен кабинет – поканете сътрудника си там, а не го посещавайте на работното му място.

След като сте определили мястото, определете съдържанието на разговора. Като всеки делови разговор (а критиката на служител се явява точно такъв), той трябва да съдържа три основни части: начало, основна теза, заключение. Тонът на разговора трябва да бъде уважителен. Без изключения.

В самото начало, ако за пръв път през този ден се виждате с човека, задължително се здрависайте, като израза на лицето ви не бива да бъде заплашителен.
Уважителното отношение към събеседника без съмнение, ще предизвика позитивната нагласа на човека по отношение към вас и ще ви даде допълнителните шансове да се разберете по-бързо, по-безболезнено и да получите по-добър резултат.
След това, кажете на човека няколко думи за неговите добри качества и успешната му работа, която той е свършил скоро. Ако не можете да се сетите за някакви конкретни примери, изразете общото си впечатление за неговите положителни качества (които, човекът без съмнение притежава – иначе той не би работил във вашата фирма). Попитайте човека, дали в момента има някакви проблеми в работата си.

Фактът, че се интересувате от положителните качества на човека и от това, как върви работата му, ще предизвика положителна реакция в събеседника ви и ще го накара да ви слуша по-внимателно.

Следващата част от разговора ви е основната теза.

Тук трябва да преминете от първата част на речта си към проблемния въпрос и да изкажете на човека своите забележки. Тук е важно да не променяте уважителния си тон, за да не накарате събеседника си веднага „да се затвори” и да заеме отбранителна позиция.

Разбира се, че ако сте началник на този служител, можете да използвате по-заповедническия и твърд тон, но винаги по-добър ефект има спокоен и делови стил на разговор, отколкото началническото държане. Целта Ви е да предотвратите проблемите и грешките, допускани от този човек, а не да го накарате да разбере „кой тук е шефът”.

В края на разговора, намерете възможност с няколко думи да благодарите на човека, че той ви е изслушал и добавете, че вярвате, че човекът е разбрал, какво сте казали и ще го има предвид в по-нататъшната си работа. Ако става дума за разрешаването на някакъв актуален в момента проблем, уточнете кога точно ще бъде направено това, за което сте говорили и по какъв начин ще бъде извършен контролът.

Въпреки дългото ни описание, добре подготвената критика може да се изкаже и за една-две минути. Разбира се, че няма нужда да провеждате двучасов разговор за някакъв дребен проблем, за който по някаква причина сте решили да критикувате. Всяка от посочените по-горе части от разговора може да съдържа дори само едно изречение и пак да има много добър ефект.

Невербални сигнали в критиката

Ще кажем няколко думи за един доста значим детайл, на който много хора не обръщат внимание. Истинското си състояние и желания хората изразяват не чрез думите си, а чрез невербалните сигнали, които без да осъзнаваме, изпращаме на околните.

Например ако казвате на някого колко се радвате да го видите и колко ви е приятно да побъбрите с него не трябва в същото време да стоите със скръстени ръце и леко обърнати настрани (първото е вид психологическа защитна реакция, а второто показва подсъзнателното ви желание да не общувате с този човек). Или непрекъснато нещо въртите в ръцете си и се чешете, с което показвате пълната си незаинтересованост в разговора.

Своята искреност и добро отношение човекът подсъзнателно показва с, например, отворените длани и непринудено и свободно държание (в рамките, разбира се, на приетите между вас отношения).

Повече за езика на тялото можете да прочетете тук >>

Пожелаваме ви да бъдете мъдри и справедливи във всичките си критични изказвания, за да постигнете добър ефект с думите си и да заздравите отношенията си със своите служители.

Успех!

Прочетено: 1,420 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 27.11.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!