Text: -A A +A
Четете още в Кариера: мотивация, Аз съм ръководител

Изглежда, че сегашните млади служители много по-трудно могат да бъдат ръководени и мотивирани, отколкото представителите на предишните поколения. Просто погледнете на работата с техните очи.

Фото: stock.xchng

Как най-добре могат да бъдат мотивирани младите сътрудници? Как те могат да бъдат задържани на работното място и да показват възможно най-добри трудови резултати? Обърнете се към нестандартния източник на информация – към видео игрите.

Те искат да разберат главната велика цел

Младежите трудно могат да бъдат накарани да се захванат с някаква работа само защото „казах да правиш това”. Те искат да разберат защо трябва да направят нещо – за тях са важни целите. Тези хора желаят да знаят как това, което те вършат, влияе на крайния резултат от дейността, как влияе на крайния потребител.

Ако искате младежите да бъдат въвлечени в своята дейност, положете усилия да им обясните целите, причините и влияние на това, с което те се занимават. Това може да се сравни с видео игрите – целта на играта е, например, да се спаси принцесата.

Те процъфтяват в новите дейности

Не е тайна, че съществува интересен парадоксален проблем: младите хора рядко се задържат в една фирма повече от три години, ако работата е монотонна и непривлекателна, дори заплащането да е доста добро. Още повече – често младите хора предпочитат да отидат на нископлатената работа, само и само тя да им предлага някакво разнообразие и нов опит.

Работодателите страдат от такова текучество на потенциално добри работници, защото влагат средства в тяхната адаптация и обучение, а и очакват след време от млад работник да израсне стабилен професионалист.

Да се върнем към игрите. Когато играеш една видео игра, винаги трябва да преминаваш от ниво на ниво. Младежите винаги търсят нови впечатления, изпитания и опит. Те копнеят да получат възможност да придобият нови умения, да ги използват за решаването на по-сложни задачи и да се изкачат на по-високо ниво.

Те търсят подкрепа в своите колеги

Младежите искат да получат съвет от тези, които са по-компетентни по някои въпрос. Когато те се сблъскват с някой проблем, те с желание се обръщат към по-опитните си колеги.

В професионална среда те бързо определят кой от колегите е екипен играч, а кой играе сам за себе си. Затова традиционните методи на обучения не винаги са ефективни за съвременните млади служители. Те искат да се учат у тези, които притежават конкретен практически опит в интересуващата ги сфера, а не у „назначените от ръководството” експерти и обучители.

Те обичат да получават възнаграждение незабавно

Често след атестацията, оценяването на извършената работа младежите изпадат в голямо притеснение. Те смятат, че не са оценени справедливо и не могат да разберат, защо нямат „възнаграждение” след целия този положен труд. Те прилагат игрови метод – който събира повече точки за определен период от време, печели повече в края на този период.

За да не се обезсърчават младите служители и за да имат стимул към по-нататъшната работа, задължително трябва да правите оценка на тяхната работа (атестация) през установени периоди и в случай на успешното изпълнение на служебните им задължения, предлагайте малко „възнаграждение” – например, някакви дребни привилегии. Това не работи за всички служители, но със сигурност работи за повечето представители на младото поколение.

Младежите са част от нас. Просто гледайте на света с техните очи и ще имате в своята фирма добри млади професионалисти.

Успех!

Четете още в Кариера: мотивация, Аз съм ръководител
Прочетено: 1,179 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 14.10.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!