Text: -A A +A
Четете още в Кариера: интервю, Аз съм ръководител

В Google най накрая са осъзнали, че практикуваното от тях измъчване на кандидатите за работа с главоблъсканици е напълно безполезно.

Фото: Google

Колко топки за голф могат да се поместят в самолет? Защо капачките на канализационните люкове са кръгли? Отговорите на подобни въпроси не могат да определят колко е добър работникът, който е кандидат за работа.

„Това е празно хабене на време, каза вицепрезидентът на фирмата по работа с персонала Ласло Бок (Laszlo Bock) в интервю на New York Times. – Те нищо не показват. Те само дават възможност на кандидата да се почувства по-умен”. Според думите на г-н Бок, сега една от най-иновационните фирми в света има намерение да се съсредоточи върху по-традиционните методи за събеседване за работа.

В Google са забелязали, че най-добре работи стандартното интервю, съдържащо последователни рубрики. Това позволява да се оценят характеристиките на поведение на кандидатите и те да бъдат сравнени помежду си.

Също така във фирмата ще използват хитри въпроси - например ще помолят кандидата да разкаже за най-сложния проблем през цялата си кариера. Г-н Бок смята, че по този начин могат да се убият с един камък два заека. Първо, може да се разбере как кандидатът се справя с трудностите в реалния свят. Второ, да се изясни какво точно той смята за сложен проблем.

И още нещо не може да не радва – ръководството на фирмата ще обръща много по-малко внимание на оценките, които кандидатите имат от колежа.

Това са някои въпроси, които преди са били практикувани в Google при събеседване с кандидатите за работа:

  • Колко усилия трябва да положите, за да измиете всички прозорци в Сиатъл?
  • Направете план за евакуация на Сан-Франциско.
  • Колко пъти на ден се пресичат стрелките на часовника?
  • Един мъж е продал своята кола на хотел и е загубил цяло състояние. Защо?
  • Вие сте намалили теглото си, но сте запазили мерките на тялото. След това са ви хвърлили в съд с блендер. Ножовете ще тръгнат след 60 секунди. Какво ще правите?

Сега ние се питаме дали новия начин за пресяване на кандидатите за работа ще отслаби интелектуалния капацитет на Google?

Четете още в Кариера: интервю, Аз съм ръководител
Прочетено: 1,316 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 21.10.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!