Text: -A A +A
Четете още в Кариера: екип, екипна работа, Аз съм ръководител

Колко хора най-добре се справят с работата, предназначена за десет души? Отговорът е осем. А най-зле? Дванадесет! Не вярвате? Tова е научно установен факт! Екипната работа винаги кара човека да не дава най-доброто от себе си.

Фото: Flickr

Френския професор по селскостопанска техника Максимилиан Рингелман (Maximilien Ringelmann), роден още през 1861 година, е открил една интересна закономерност, която е актуална и в съвременния социален живот.

Ефектът на Рингелман

Теорията на Рингелман ясно доказва, че хората работят много по-добре самостоятелно, отколкото в група.

Всичко започнало от това, че Рингелман е забелязал, че хората, вдигащи щанга, показват значително по-добри резултати, ако работят самостоятелно, отколкото, когато вдигат в група. Оказва се, че усилията, които полага всеки човек поотделно, са много по-малки, когато той е само част от някакъв екип. Може би ще ви се струва странно, но колкото повече хора са в един екип, толкова той е по-неефективен.

Да се върнем на щангистите, положили началото на един от класическите опити в психология. Оказа се, че двама щангисти заедно вдигат щанга с тегло само 93% от теглото, което всеки от тях вдига поотделно. С други думи, КПД (коефициент на полезното действие) не само не е ставал по-голям от сумата на индивидуалните КПД, а дори е намалявал.

Измервайки резултати, които показвали групи с различен брой участници, Рингелман е успял да намери формулата, която позволява да се изчислява КПД на колективната работа.

C = 100 – 7* (K-1)

Където С – среден индивидуален принос на член от екипа,

К – количество на членове в група.

Не е трудно да се пресметне, че КПД на екипа от трима души съставлява 86%, а от осем души – само 51%.

Мотивите на такова поведение са напълно обясними. Човекът, който остава насаме със задачата си, разчита само на себе си. А когато работи в екип, той не носи персонална отговорност и, спазвайки закона за запазване на енергията, разчита на другите членове на група. Колкото повече хора влизат в екипа, толкова по-силно човекът разчита на тях.

Може би единствения начин да се получат по-добри резултати от екипа е когато всеки член от екипа да има някакви задължения, отговорността за изпълнението на които да е само негова. Всеки човек ще покаже по-добри резултати, ако има индивидуални задачи, дори и те да са малки.

Успех!

Четете още в Кариера: екип, екипна работа, Аз съм ръководител
Прочетено: 2,032 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 13.08.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!