Text: -A A +A
Четете още в Кариера: екип, екипна работа, Аз съм ръководител

При вземането на колективни решения, участниците в екипа винаги попадат под влиянието на ефекта на поляризацията:

Фото: microsoft
  • Ако преди обсъждането групата е имала решителна и оптимистична нагласа, то приетите решения най-често се оказват рисковани. Изслушвайки мненията на другите членове на екипа, участниците стават все по-убедени в своето мнение и, най-накрая, се скланят към по-смелото решение. Колективното мнение се движи към риска.
  • В случаите, когато изначално групата е била с консервативна нагласа, при съвместното обсъждане предпазливата позиция на всеки член от екипа става все по-силна. Колективното мнение се движи към предпазливостта и колективното решение се оказва по-претеглено и рационално.

Ефектът на поляризацията след дискусията премества мнението на групата към един от двата полюса – към крайния риск или към крайната предпазливост.

Преди се е смятало, че решенията, взети от група, винаги ще бъдат по-рисковани, защото в екипа има по-малка лична отговорност. Освен това, участниците ще се стремят да изглеждат добре в очите на своите колеги, ще предлагат все по-смели идеи, увеличаващи рисковаността на решението.

Но при откриването на ефекта на поляризацията се оказа, че количеството на риска в решението зависи от първоначалното настроение на членовете на екипа.
Затова, когато търсите колективно решение, имайте предвид настроението на участниците в екипа и в зависимост от него, коригирайте решението или към по-рискования вариант или към по-предпазливия.

Успех!

Четете още в Кариера: екип, екипна работа, Аз съм ръководител
Прочетено: 749 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.08.2013г.