Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Лично развитие

Вие със сигурност се гордеете с миналите си постижения. Повечето от хората с носталгично умиление си спомнят всичките си дипломи и награди, получени за най-добрите си професионални успехи. Това е проявата на естествената гордост на човека, който се чувства ценен от околните. Но, трябва да внимавате да не попаднете в клопката на миналото си. Опасността да спрете своята кариера е много голяма, когато отделяте по-голямо внимание на миналите си постижения, отколкото на бъдещото си развитие. Как да избегнете клопката на миналото?

Фото: stock.xchng

1. Определете ясни цели за кариерното си развитие

Как иначе ще разберете, към какво точно да се стремите в кариерата си и за какво да полагате усилия?

2. Избягвайте да повтаряте действията, които няма да дадат добър резултат

Никак не е умно да правите отново нещо, което вече сте правили с много лош резултат. Вероятността, че „този път ще се получи” е много малка. Не си хабете силите. По-добре е да повтаряте позитивния си личен опит или да ползвате този на други хора (ако сте сигурни, че техните действия винаги имат успех).

3. Празнувайте своите успехи и вървете напред

Поместете поредния си успех в „колекцията си на славата” и му се порадвайте за кратко. Никога не забравяйте, че всяко, дори и най-добро постижение, някога ще бъде победено от друг човек. Няма нищо вечно и бъдете сигурни, че всяко постижение рано или късно ще се забрави. Никога не се отпускайте и не спирайте да се борите за нови постижения.

4. Създайте си добро обкръжение

Приказвайте си с различни хора, четете интересни списания и посетете нови места. В края на краищата точно хората, с които общувате, и информацията, която възприемате, Ви прави това, което сте.

5. Борете се

Борбеното отношение към живота може да направи изненадващи неща! Това не значи, че трябва всичко да вършите „с рогата напред” – просто се опитайте да давате всичко от себе си, за да правите нещата възможно най-добре.

6. Опитвайте нови неща в нови области

Идеята е не да се хвърлите в напълно различна от обичайната за Вас дейност, а да опитате някои нови неща в рамките на тази област, в която се чувствате сигурни.

7. Бъдете отворени за нови идеи

Не винаги старите места могат да станат източник на нови идеи. Навлизайте в нови области и търсете там нови идеи за своята професия. Старайте се непрекъснато да се учите на нови неща в професията си.

8. Отдалечете се от хората, които Ви спъват

Може да Ви изглежда не много правилно да се отдалечавате от хората, които сте познавали дълги години, но това е единствен начин да не попаднете в клопката на миналото. Разбира се, че не бива да се отдалечавате от хората, които наистина са Ви много близки. Но се отървете от спъващите, Вашето развитие контакти.

Не бива изведнъж да отблъсквате хората. Просто започнете да прекарвате повече време с хората, които са „добра компания” по пътя към Вашето бъдеще, за сметка на времето, прекарвано с хората, които вече не са Ви интересни, полезни или приятни.

Успех!

Четете още в Кариера: Лично развитие
Прочетено: 3,802 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 02.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!