Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Лично развитие

Уважаеми кариеристи, в тази статия ще Ви дадем някои съвети за това, как да откриете своя потенциал за успех в кариерата, как да превърне своите слабости в достойнства и как успешно да използвате всичките си умения.

Фото: stock.xchng

1. Оценете обективно своя потенциал

Вземете лист хартия и го разделете на две колони. В едната колона запишете всичките си достойнства и умения, а в другата всичките си слабости и недостатъци. Помолете някой близък или приятел да прегледа това, което сте написали и възможно най-обективно, да каже своето мнение. Ако имате разминавания в мненията за Вашите силни и слаби страни, обсъдете и направете корекции в двата списъка.

След това помислете, как най-добре бихте могли да използвате всичките си положителни качества, както и как можете да обърнете отрицателните си черти така, че все пак да са Ви от полза. Например, ако не Ви свърта на едно място, то, сигурно, често си сменяте работа, защото се подлудявате от рутината. Може би трябва да си потърсите работа, която да включва чести пътувания?

2. Овладейте своите страхове

Ако се смятате за човек, който с нищо не може да се справи и няма смисъл дори да опитва да изгради кариерата си, използвайте един трик: започнете с това, че просто се опитвате да решите някакъв незначителен проблем, който не е свързан с Вашата работа. Например, Вие никога не бихте отишли някъде сами, без компания. Ето, направете го точно сега! Това ще бъде макар и малка, но все пак победа над страха. Тази победа ще Ви даде повече сигурност в силите Ви. След кратко време, страхът Ви ще изглежда незначителен във Вашите очи. Започнете от малкото, а след това се захванете с решението на по-сериозни проблеми, които също са решими.

3. Бъдете организирани

Организираността и спокойствието помагат да се концентрирате и да накарате мозъка си да работи по-добре. Подредете своите документи, файлове, най-накрая разчистете пощенската си кутия, подредете бюрото си. Всички тези на пръв поглед малки неща могат да Ви помогнат бързо да намирате търсената от Вас информация и да не губите време напразно, а мозъкът Ви ще се научи да работи по-бързо и по-успешно.

4. Имайте доверие, но не забравяйте контрола

Трябва винаги да помните, че не винаги Вашите колеги са Ви съюзници. Всеки от нас има своите интереси, цели, амбиции. Така че трябва да бъдете бдителни. Правете ясна оценка на хората, на които трябва да разчитате и внимавайте дори с тези си колеги, на които имате пълното доверие.

5. Следвайте своята мечта

Намерете няколко свободни минутки и се запитайте, как бихте искали да живеете, какво бихте искали да постигнете след една, пет и десет години? След това помислете, дали настоящото Ви положение във фирмата, където работите (или Вашето образование), ще помогне да осъществите мечтата си? Ако стигнете до отрицателен отговор, то помислете да промените работното си място (или да получите допълнително образование).

6. Научете се да се отпускате

Опитайте се да не претоварвате мозъка си с информация. Научете се да релаксирате. Способността да се отпускате е ключът към успеха! Започнете с това, всеки ден да правите няколко физически упражнения или да прекарвате няколко минути в тишина, без да мислите за нищо.

7. Използвайте интернет ресурси

Интернетът е море от информация за всички. Най-важното е да притежавате способността да избирате търсената от Вас и точна информация. Интернетът е задължителен и за работещия човек и за търсещия работа. В интернет ще намерите доста информация, която ще Ви помогне по-добре да използвате своите познания и умения и да усъвършенствате тези, които смятате за слаби.

Не пропускайте всяка възможност да използвате и усъвършенствате силните си способности и умения.

Успех!

Четете още в Кариера: Лично развитие
Прочетено: 1,376 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 25.10.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!