Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Лично развитие

Не можете да се справите с всички поети задачи? Може би причината е в това, че думата Не липсва в речника Ви?

Фото: stock.xchng

Ще разгледаме няколко начина да казвате вълшебната думичка по възможно най-приемлив за Вас начин.

Какво превръща „лошото Не” в „добро Не”?

Умението да ползвате тази отрицателна думичка е много полезен навик. Въпреки това, повечето от нас се притесняват да отказват на хората, за да не бъдат погрешно разбрани. Изказвайки отказа си, често се чувстваме виновни и длъжни да посочваме хиляди много важни причини да го направим. Психолозите смятат, че положителните отговори предизвикват симпатия, а отрицателните, на свой ред създават негативно отношение към отказалия. Но, понякога се налага да рискуваме и да казваме “Не”.

Как да направим така, че да откажем, но да не се чувстваме виновни (най-вече пред себе си)? Можете да предложите алтернатива, например да свършите исканото от Вас по-късно или да направите нещо друго в замяна. Ако искането Ви е изненадало и се чувствате неподготвени за отговор, помолете за малко време да помислите. Да разгледаме два сценария на откази в различни ситуации:

Комшията

Молба: "Днес по–рано се прибирате от работа? Бихте ли нагледали един-два часа моето дете/котка/тъща и т.н.?”

Отговор: „Съжалявам, но се чувствам толкова изморена, че няма да мога да поема отговорността за здравето/живота/настроението на Вашите дете/котка/тъща и т.н.?”

Началникът

Молба: „Можете ли да останете днес след работно време, за да довършите задачата?”

Отговор: „Няма да мога, защото имам планирани отдавна задачи за след работното си време. С какво бих могъл/могла да помогна (какво допълнително бих могъл/могла да свърша) преди края на работния ден?”

 

Успех!

Четете още в Кариера: Лично развитие
Прочетено: 6,094 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 28.05.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!