Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Лично развитие

Тъпо ми е!, споделя 20-годишната Елена, пушейки отегчено цигара след цигара и пиейки поредното кафе в малко софийско бистро. Всъщност, тази нерадостна констатация чуваме често от устата и на други млади българи. Потънали в леност, празнота, апатия, много от тези младоци намират отдушник в купоните без край, във висенето по кафенета, нерядко посягат и към дрогата. Други започват да избиват комплексите си чрез измамното перчене. Любопитното е, че дори и сред онези, които наистина са материално осигурени, има такива, които на въпроса Как си?, трудно намират по-различен отговор от Тъпо ми е!.

Фото: stock.xchng

Скуката е завладяла съзнанието и действията им, нищо не ги радва, не намират смисъл в нищо, а само до преди три-четири години са си мечтаели да станат големи, за да се освободят от досадното родителско опекунство и да вземат живота си в своите ръце.

Веднъж напуснали училище, обаче, много от младите хора се озовават като в “небрано лозе”. Всички идеи и фантазии, които са имали за своето бъдеще, се изпаряват, когато се сблъскат с действителността. А тя по отношение на реализацията на младежите не е особено дружелюбна. Годините на прехода в България оставиха много хора без работа и лишиха техните семейства от перспектива. И до днес много млади българи се въртят в омагьосания кръг – работа има, но за да я заемат, им е необходим определен трудов стаж. Или пък, биват назначени, но възнаграждението се оказва немотивиращо, а и изгледи за израстване на работното място няма.

Разбира се, това не е общовалидната за всички млади българи истина, но групата на неудовлетворените и отегчените за съжаление расте. Всъщност това е не само българска тенденция. Пресният пример са протестите на френските младежи срещу новата политика за наемане на работа на хора без трудов стаж, която предвижда те да бъдат освобождавани без предупреждение и по усмотрение на работодателя. Един от последните доклади на правителството за състоянието на младежта в България показва, че сред най-болезнените проблеми за младите българи са именно намирането на добра работа и здравословният начин на живот.

Оказва се, че горе-долу половината от младежите у нас пушат и пият алкохол. Също толкова казват, че спортуват. Друго изследване, на Националния център за изучаване на общественото мнение, дава сведение за това, че над 90 на сто от подрастващите ползват Интернет всекидневно или по няколко пъти в седмицата. Оказва се, че в мрежата повечето от тях не са водени от някакви образователни потребности, а от чистото забавление. Онлайн общуването е най-често срещаното. В повечето случаи младежите възприемат чатенето като игра, в която могат да си измислят нови качества или да “украсяват” своята личност.

Понякога обаче застояването в интернет и безбройните забавления, предлагани там, не успяват да задоволят потребността на младия човек от разнообразие и от “живи” контакти, дори напротив – скуката и социалната самоизолация се засилва. А това често предполага вглъбяване в собствената личност, преувеличаване на собствените проблеми, дори може да доведе до трайни комплекси.

Четете още в Кариера: Лично развитие
Прочетено: 10,449 пъти Източник на статията: Красимир Мартинов, БНР http://big.bg | 11.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

еее и на мен ми е тъпо.......


Добави коментар