Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Лично развитие

60% от българите са срещали любовта на работното място.

Фото: stock.xchng

Поради факта, че много офис служители работят често извънаредно и прекарват много повече време със своите колеги, отколкото със своите близки и приятели, не е чудна констатацията, че нараства популярността на романтичните връзки в офиса. Всъщност 60% от отговорилите на анкетата от сайтовете на Neogen твърдят, че вече са преживели афера със свой колега/колежка.

На въпроса: “Ималили сте връзка с Ваш колега?” 950 потребители отговорили така:

  • 30% – Аз съм жена: Да
  • 30% – Аз съм мъж: Да
  • 22% – Аз съм мъж: Никога досега
  • 18% – Аз съм жена: Никога досега

Отговорите от тази анкета показват, че 60% са имали афера на работното място, докато 40% отричат категорично тази възможност. Интересен е фактът, че мъжете и жените отговорили утвърдително на върпоса представляват равен брой (30%).

Развитието и поддържането на корпоративната култура, което включва офис партита, съвместни пътувания, фирмени събирания и др. на практика е много благоприятна почва за създаване на връзки в рамките на компанията. По време на всички тези събития колегите имат идеалната възможност да се опознаят в една по-неформална обстановка и това, което започва като безобидни флиртове чрез размяна на е-мейли, при факс машината или срещи по време на кафе паузите има голям потенциал да се развие в романтична връзка.

Като цяло работодателите по-скоро не окуражават връзките между служителите, но от друга страна те нямат право да ги ограничават официално. Някои психолози твърдят, че романтичните увлечения могат дори да имат положителен ефкет за компанията, тъй като “въвлечените служители” са по-силно мотивирани да дадат най-доброто от себе си и по този начин имат по-висока продуктивност.

Въпреки че това не би траябвало да оказва влияние върху професионалното развитие на служителите е добре да се имат предвид няколко момента. Ако романтичното увлечение приключи не по начин, по който те са очаквали това може да доведе до влошени взаимоотношения между бившата двойка. Ако желаят да си запзаят работата и двамата служителя трябва да се държат професионално, без да въвличат останалия персонал в техните взаимоотношения.

Четете още в Кариера: Лично развитие
Прочетено: 5,457 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 25.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!