Text: -A A +A

За перфекционистите не съществува понятието „достатъчно добро”. Ако отнасяте себе си към групата на перфекционистите и това ви създава проблеми в работата и в живота, има добра новина за вас! В повечето от случаите перфекционистът може сам да се пребори с прекаления си перфекционизъм, ако използва нашите препоръки.

Фото: Microfoft

Съществуват няколко ефективни начина на действие, които ще ви помогнат да се преборите с перфекционизма си, ако той пречи на живота ви:

1. Отделете време и помислете защо непрекъснато си правите проверка след проверка

Защо отделяте прекалено много време на занимания, които можете да свършите за една-две минути?

Напишете какво ви пречи да работите без грешки и проблеми. Честата причина за това се явява страхът (”Аз панически се боя да не направя грешка и затова непрекъснато трябва да проверявам направената от мен работа”, „Аз не си спомням дали вече съм правил тази работа или не съм правил.”, „Срам ме е когато не изпълнявам обещанията си, въпреки че тази работа изглежда прекалено сложна за мен” и т.н.).

Анализирайте доколко вашите страхове са реални, а не са породени от вашата фантазия. Помислете дали отговорно се отнасяте към своята работа. Защо тогава сте толкова напрегнати? Защо нямате доверие на своите знания и професионалализъм?

Колко наистина са критични грешките, които можете да направите? Старайте се да правите само това, което реално е по силите ви.

2. Дайте си правото да бъдете несъвършени

Осъзнайте, че неидеалната работа, която е завършена днес, винаги е по-добра от идеално свършената, която се отлага до безкрай.

Японците казват: ”Почти съвършенството е по-добро от съвършенството”. Стремежът към съвършенството е добро нещо, но е важно да не се задълбочавате върху това. Опитайте се да разберете, че съвършенството е безкрайно и никой не може да каже, че идеалът вече е постигнат, защото всеки човек има субективни критерии за него.

3. Преди да започнете всяко горе-долу голямо дело, проведете малка подготвителна работа със себе си

Преценете, за какво трябва тази работа, какво ще зависи от резултатите на нейното изпълнение. Решете колко време и сили сте готови да отдадете на тази работа, като отчитате реалната й значимост в живота ви.

След това положете всички усилия, за да се наместите в определените рамки, дори ако се наложи да жертвате качеството на изпълнението на някакви детайли.

4. Ако не можете да започнете някаква работа поради страха да я извършите лошо

Използвайте следващия похват. Отговорете си на въпрос: Какво страшно ще се случи, ако не се справя? Често в отговор на този въпрос човекът не може да измисли нещо наистина страшно. Отговорете си честно на въпроса и веднага ще ви стане ясно, дали наистина има основания за страха.

Прочетено: 2,869 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 04.04.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!