Text: -A A +A

Случвало ли Ви се е да се озовете в положението, когато сте забравили нечие име, при това в най-неподходящия момент? Това е неприятна, но доста разпространена ситуация. Истината е, че запомнянето на имена не е толкова трудно. Бихте могли да с лекота да придобиете този навик, ако спазвате няколко основни принципа.

Фото: Flickr
1. Получавайте удоволствие от срещите си с хора

Най-важната стъпка в запомнянето на имена е да признаете, че хората са интересни и важни за вас. Проявявайте искрен интерес към хората и към това, какво те Ви казват.

2. Отделете специално внимание, когато човекът ви се представя

Уверете се, че сте правилно чули и разбрали името на човека. Помнете, че най-добро впечатление хората имат за тези, които още по време на първата среща запомнят името им и го произнасят.

3. Повтаряйте

Опитайте се да използвате чутото име още в рамките на първите 15 минути след като сте го чули. Има доста начини бързо да придобиете този навик:

  • използвайте веднага („Приятно ми е да се запознаем, Никола!”);
  • повтаряйте името наум;
  • представете новия си познат на други хора;
  • много пъти повтаряйте името на човека по време на разговор.
4. Правете асоциации

Представете лицето на човека възможно най-ярко, свържете името с „картинката”.

Хората притежават уникалните способности да запомнят имената, но защо не всички използват тази си способност? Трудността е в това, че имената са абстрактни, затова трябва да намерите начин да ги превърнете в „картинки”, които много по-добре се помнят от мозъка ни. Можете да го направите по много начини. Например, намерете дума, която има рима или асоциация с името (думата трябва да означава нещо, което можете да визуализирате), например – „Иван – балкан, Румяна – румени бузки”. Или свържете името на човека с името на някоя знаменитост.

5. Припомняйте

Запишете новите имена и си ги припомнете на следващия ден. Създайте си базата с контакти, която съдържа имена и други данни за хората, които познавате. Освен обичайните данни (име, телефон), записвайте и някакви специални отличия на човека. Например: Иван - черни очи и хубава усмивка; Лиляна – слабо момиче с хубав глас.

6. Направете своето име лесно за запомняне

Не забравяайте за самопрезентацията. Ако искате Вашето име също лесно да го запомнят хората, опитайте се:

  • да казвате името си ясно и силно;
  • характеризирайте себе си, в зависимост от ситуацията (например, посочете с какво се занимавате, къде работите или, че можете да свирите на пиано);
  • ако името Ви е сложно за запомняне, „научете” другите да го запомнят – измислете някаква асоциация с името си и веднага след запознанството я кажете на човека, с когото се запознавате.

Тези съвети са много лесни за изпълнение, но наистина имат отличен ефект!

Прочетено: 1,543 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 19.02.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!