Text: -A A +A
Четете още в Кариера: работна среда, Лично развитие

Вчера се върнах от отпуската си и родният ми офис ме посрещна с обичайните си купчини и купчинки от „важни” документи, „спешни” документи и тези „с неясен произход”. Изведнъж усетих, че не мога вече да възприемам гледката на работното си пространство по начина, по който го възприемах преди няколко седмици.

Фото: microsoft

Иска ми се да не работя в склад, а в един съвременен подреден офис, който не предлага изненади от рода на миналогодишния доклад, който изневиделица се открива на дъното на купчината „спешни” или бележката от шефа „Обади ми се!”, която с носталгично чувство съхранявам на бюрото си вече втори месец.

Сега вече взех твърдо решение да подредя офиса си по начина, който отговаря на желанието ми да имам добра работна среда. След като се разходих из интернет, намерих доста съвети по въпроса, от които извадих за себе си тези, от които смятам да се възползвам. Предлагам ги и на Вас:

1. Хартии, хартишки, бележки, разпечатки и други хартиени удоволствия

По време на работа ние произвеждаме килограми макулатура, които упорито съхраняваме месеци и години наред. Опитвайки се да съхраним и подредим цялата си „електронна” документация, ние все пак не забравяме (за всеки случай) да си извадим и хартиено копие на всичките си файлове. Наистина ли ни трябват всичките тези разпечатки на доклади, закони, бележки и електронни писма от любимия началник?

2. Знаете ли, че хората отдавна са измислили картотеки, рафтчета и офисните шкафове?

Купуването на десетина големи класьора и на едно-две рафтчета изисква определено финансиране, но като си помисли човек, по-изгодно е да похарчите пари за да можете да подредите документите си, отколкото да прекарвате часове работно време в търсене на някой документ.

3. Отделете няколко минути всеки ден за да направите работното си място привлекателно

Забелязах, че мисълта за купчините на работното ми място убива в мен всякакво желание да бързам за работа. Ако и вие сте от тези хора, ще ви кажа един лесен начин да се преборите с това: просто трябва да се отделят няколко минути в края на работното време за да се подреди бюрото. Няма кой друг да се погрижи за това. Дори чистачките в повечето случаи не се занимават с подреждането на бюрата на служители (в интерес на истината, бихте ли искали чистачката да подрежда документите на бюрото Ви?)

4. Най-добрият приятел на служителя е кошчето за боклук!

Не се плашете да го използвате. Не бива да ви спира мисълта, че някога може да ви потрябва второто копие на доклада или черновата от отчета за първото тримесечие на миналата година. Повечето от нас съхраняват нещата, защото смятат, че те ще ни потрябват някога в бъдеще. Но, ние се нуждаем от подредена работна атмосфера сега. Затова ако можете да прочетете тези неща на електронен носител, не се плашете да се отървете от хартиения екземпляр.

5. Открийте собствена система

Намерете такъв начин да съхранявате необходимата ви информация, че да можете да намирате това, което ви е необходимо бързо и лесно. Не бива да ви притеснява фактът, че колегата ви ползва начин ,по-различен от вашия, за да съхранява информация. В края на краищата той няма да върши вашата работа!

6. Подарете на офиса си един ден в месеца

Дори и да сме заети нонстоп всеки работен ден от месеца, ако не искаме пак да се върнем към хаоса в офиса си, трябва време от време да отделяме няколко часа за „основно почистване”. Не разполагате с цял ден? Отделете един-два часа, за да подредите документи и да изхвърлите всичко ненужно. Файловете във вашия компютър също се нуждаят от такова периодично подреждане.

7. Познай съвременната дума „архивиране”

Разбираме, че файловете ни се нуждаят от подреждане и систематизиране, но струва ли се да ги съхраняваме години наред, при положение, че за последно сме ги ползвали преди две години. Дискът на компютъра ни не е безкраен, а и може най-изненадващо да се развали. Спасението е да правим архиви на дискове, флашки или други носители.

Спомням си случая, когато трескаво търсих диск с един доклад и след половинчасово ровене из чекмеджета най-изненадващо го открих най-отгоре на бюрото си. Горещо ви препоръчвам да подреждате дисковете си на някаква поставка или в специална чанта.

8. Не се удовлетворявайте от постигнатото

Марк Твен каза: „Няма нищо по-лесно от това да откажем цигарите! Аз вече съм го правил няколко пъти.” Аз пък мога да кажа, че се опитвах да внеса ред в работното си място доста пъти и всеки път постигах много задоволителен резултат. Проблемът ми е в това, че не съм последователна и „забравям” добрите си намерения след някой друг месец (или след първата напрегната седмица). Бъдете последователни и няма да ви се налага „да отказвате цигарите няколко пъти”.

Успех!

Кариеристката Петя

Четете още в Кариера: работна среда, Лично развитие
Прочетено: 2,691 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 11.03.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!