Text: -A A +A
Четете още в Кариера: тайм мениджмънт, Лично развитие

Тайм-мениджмънт.Често се случва, че нямаме никакво време за нищо. Не успяваме да свършим никаква работа, дори и да полагаме доста усилия. А и не ни остава свободно време нито за себе си, нито за близките си. Понякога почваме да се замисляме, че вършейки безполезните дребни задачки всеки ден, изпускаме основните ни цели в живота и не успяваме да постигнем нищо от това, за което мечтаем.

Фото: stock.xchng

Това е често срещано явление с което, обаче, можем успешно да се преборим. Наоколо има толкова много успешни хора, които успяват да направят добра кариера и да не занемарят личния живот. Кога те успяват да се справят с всичко? Тайната е, че тези хора знаят как да управляват своето време! Вземете техният опит и се научете и Вие успешно да планирате и да управлявате своето време и своят живот:

Първо – най-важните неща.
Определете йерархия на Вашите ценности в живота

Каквото и да мислим, най важното в живота ни е вътрешният ни мир и хармония с нашите родни и близки хора. Кариерата е вторият по важност приоритет дори в живота на истинския кариерист. Затова, първо ще разгледаме личният ни живот.

Вземете лист хартия (не го правете само наум!) и запишете основните ценности в живота си: здравето, независимостта, самореализацията и т.н. Сега определите, как мислите, че бихте могли да ги постигнете. За постигането на всяка цел измислете един самостоятелен план.

Пример, „Самореализацията” си можете да постигнете след като ще постигнете по-малките „подцели” и „под-подцели”:

1. Да получите добро образование (подцел: да завършите добро учебно заведение);

2. Да научите чужд език (подцел: да се запишите и завършите курсове);

3. Да стажувате в добра фирма (подцел: трябва да кандидатствате);

4. Да намерите добра постоянна работа (подцел: трябва да я търсите);

5. Да се квалифицирате (подцели: да преминете курсове за допълнителна квалификация, семинари)

и т.н.

Резултат: към 1 януари 2010 година ще работите като генерален директор в голяма фирма. Може би самореализацията за Вас се изразява в това, да правите нещо полезно за обществото или да станете художник или да отгледате децата си, да пътешествате по света или нещо друго.

Може би основната Ви цел в живота е да купите остров? Това е напълно възможно! Трябва само да планирате нещата. Ако сте решили да го купите, планирайте как точно ще съберете необходимата сума пари. Обмислете алтернативните варианти за постигането на целта – островът може да бъде получен като подарък, взет на заем и, най-накрая, построен със собствените си усилия!

В един стар филм главната героиня, която играе София Лорен, цял живот мечтае да има голяма луксозна къща, при все, че самата тя е родена, израстнала и живее в един от най-бедните квартали на града. Жената е планирала живота си така, че да събере необходимата сума пари и след 25 години си е купила мечтаната къща!

Вярно е, че трябва понякога да се лишаваме от едни неща в живота за сметка на другите неща. Въпрос е на приоритета, който движи нашият живот.

Всеки сам за себе си определя целите в живота си и техните дефиниции (как ги разбира). В зависимост от Вашите лични разбирания сформулирайте целите и подцелите и определете план за тяхното постигане.

Планът трябва да бъде дългосрочен и да обхваща периода от сегашният момент до момента, когато планирате, че ще постигнете желаното за Вас положение (може да се планират дори близките 15-20 години от живота!). След това ще го разбивате на по-къси времеви интервали – краткосрочните планове. След приключването на всеки един от по-малките периоди, отбелязвайте постигнатите резултати. Така ще знаете какво трябва да правите още сега и ще бъдете сигурни, че полаганите от Вас усилия е част от един по-голям план за постигането на желаната цел в живота.

Четете още в Кариера: тайм мениджмънт, Лично развитие
Прочетено: 12,269 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 08.11.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!