Text: -A A +A
Четете още в Кариера: coaching, коучинг, Лично развитие

Работата Ви вече Ви отегчава? Няма значение, какво точно работите и какво ниво в йерархията сте стигнали - отегчението може да засегне всеки човек. Ако започвате все по-често да се замисляте, че изпускате живота и не получавате никакво удовлетворение, то може би е настъпил момента да се замислите накъде вървите в живота си и в професията си.

Фото: stock.xchng

Вероятно усещате, че Ви трябва някаква промяна – да си смените работа, да се захванете с нещо по-различно или дори изобщо да смените своята професия? Но как да разберете от какви промени се нуждаете и дали изобщо трябва да промените нещо в живота си?

За да разберете накъде да вървите и от какво да започнете промените в живота си, можете да се възползвате от методиките на коучинга (coaching). Това е практически метод в бизнеса, който първоначално се е използвал от топ-мениджърите. Те са ползвали услугите на личните си помощници – коучи (coach – Eng. треньор, наставник), за да определят своя професионален и личен потенциал. С времето методиката на коучинга е навлезнала в сферата на личната психологическа помощ (life-coaching) и вече е достъпна за всеки.

Коучи не Ви казват, какво точно трябва да направите. Те само задават точните въпроси, на които отговаряйки Вие можете да опознаете себе си, да осъзнаете желанията си, своите възможности и да набележите нови цели в живота.

Какви въпроси задават коучи? Посочваме Ви няколко от тях:

1. Формулирайте своите желания

За да можете да промените нещо в живота си, трябва да сте наясно, какви са истинските Ви желания. Трябва да определите, какво наистина е важно за Вас в професионалната и социалната сфери и в семейния Ви живот, какво Ви носи удовлетворение, а какво съществува в живота Ви под натиска на ситуацията или инерцията, от какво сте готови да се откажете.

Ясното разбиране на своите желания ще Ви позволи да формулирате целите за бъдещите промени. Вие ще се почувствате сигурни в себе си и ще придобиете кураж да се противопоставяте на външния натиск. Наистина, много неща в живота ни зависят само от нас самите.

2. Разберете какво точно ви плаши

Често нашите страхове ни пречат да помръднем от мястото си. Трябва да разберете страховете си и да намерите баланс между тях. Например, между страха да загубите добре платената си работа (социалния статут, кариера) и страха да изпуснете нещо много важно в живота си (възпитанието на децата, възможността да пътувате, да се занимавате с творчество и т.н.).

3. Търсете собствени отговори

Само Вие самите можете да осъзнаете и формулирате това, което искате да промените в живота си. Трябва да сте търпеливи, защото когато търсим нещо ново в живота си, винаги преминаваме етап на несигурност, а това предизвиква страх и желание всичко да остане, както е. Провеждайки вътрешна работа със себе си, Вие ще можете да промените обичайният си начин на мислене и да забележите новите възможности.

4. Поставете себе си на първо място

Да бъдете себе си значи да сте сигурни в своите възможности, да сте независими и готови да имате собствен поглед върху нещата. Трябва да цените тези си качества също така високо, както и уменията си да изпълнявате професионално някаква работа.

Вместо да се приспособявате към ситуацията, да се съгласявате с околните и да отстъпвате, трябва да определите и пазите границите на личното си пространство.

Формулирайте за себе си, какво наистина сте длъжни да правите, а какво правите само, защото не искате да встъпвате в спорове с колегите си или държите да изглеждате „добре” в очите на околните. Наблюдавайте хората около вас, изучавайте начините, които ще Ви помогнат да пазите своите интереси и да не отделяте от времето си за не полезните за вас дейности. Научете се да казвате „не”.

Четете още в Кариера: coaching, коучинг, Лично развитие
Прочетено: 7,438 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 11.09.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

“коучинга” има бг превод! Ако използвате чужди статии, поне ги превеждайте пиемливо!


Добави коментар