Text: -A A +A

Странното название на тази много успешна методика за управление на времето (The Pomodoro Technique) идва от външния вид на кухненския таймер – червеното доматче.

Фото: Flickr

Методът „Доматче” е изобретен през 1992 г. от Francesco Cirillo и първоначално се е използвал за организацията на времето на студенти, ученици и други хора, които трябва бързо и ефективно да научават голям обем от информация и да организират своето време. Но използването на тази методика показва толкова добри резултати, че с успех може да бъде използвана в работата на всеки човек, който иска да организира своето време.

За да използвате методиката „Доматче” ще ви потрябвят само:
  1. Таймер, механичен или електронен. Основното изискване към таймера е той да може да показва колко време е минало и колко е останало до края на планирания период от време.
  2. Хартия и химикалка или някакъв електронен бележник, където можете да записвате списъка със своите задачи и да отбелязвате тези, които сте приключили.
Същността на метода:

Въз основата на метода се намират 30 минути – едно „доматче”. От тези 30 минути, 25 се отделят за планираната работа, а 5 минути – за почивка.

Едно доматче не може да се разделя или да се прекъсва. Ако по някаква причина ви се наложи да прекъснете „доматчето”, то се смята за неизпълнено и трябва да започнете да отчитате ново „доматче”.

Как да прилагате метода:

1. Всяка сутрин или предишната вечер записвате списък с планираните дела/задачи за деня. Например:

  • Да се напише доклад по планираната тема (10 страници);
  • Да се редактира докладът и да се поправят намерените грешки;
  • Да се изпрати докладът по електронната поща.

Подреждайте задачите в списъка или по логичен ред или според важността, като най-важните за деня задачи слагайте най-горе в списъка.

2. Започвайки работата, поставете таймер на 25 минути и започвайте да правите първото си „доматче”. Започнете да вършите първата си задача от списъка, като през тези 25 минути не трябва да се отвличате и разсейвате. Ако прекъснете „доматчето”, трябва да нулирате таймера и пак да го нагласите на 25 минути.

След като са изтекли 25 минути, трябва да оставите работата си и да станете (задължително). Срещу задачата, която сте решавали по време на първото „доматче” поставете едно кръстче.

През почивката от 5 минути не трябва да вършите никаква умствена работа – да четете електронната си поща, да се обаждате по телефона (за тези задачи трябва да бъде отделено специално „доматче”). През почивката можете да се разходите, да пиете вода, да направите малко физкултура или да помечтаете (прави).

3. След почивката пак поставете таймер на 25 минути и продължавайте да работите от мястото, където сте се спрели в края на първото „доматче”. След приключването на второто доматче, поставете още едно кръстче.

Продължавайте да работите с „доматчетата” докато не приключите работата си. Различните задачи изискват различен брой „доматчета”, затова в края на деня ще имате различен брой кръстчета срещу всяка от вашите задачи.

Когато задачата е напълно изпълнена, зачертайте я в списъка си.

Прочетено: 1,923 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.03.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!