Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Лично развитие

Повечето наши проблеми произлизат от нашите мисли. Те не са резултат от някакви реални събития, от нашите действия или действията на други хора.

Фото: stock.xchng

Те възникват от това, че имаме лоши начини за възприемане на събитията. Но, за щастие, има възможност да се освободим от лошите ни „мисловни” навици и по този начин да се отървем от проблемите, които те предизвикват.

1. Не правете прибързани изводи

Този лош навик може да усложни живота ни по два начина. Първо, ние смятаме, че знаем какво ще стане и почваме да действаме без да забелязваме други възможности за развитие на положението. Но, повечето хора не са врачки и не могат да направят наистина добри предположения за бъдещето. Затова, правейки погрешни предположения, ние като резултат правим погрешни изводи и погрешни действия след това.

Другата страна на този навик е, че почваме да мислим, че добре разбираме мотивацията на другите хора (“да им четем мислите”). Практически винаги това, което ние мислим за подбудите на другите хора, не отговаря на действителността. Точно поради тази причина често не можем да се разберем с тях.

Затова, повече питайте и по-малко предполагайте. Понякога се случва, че полученият отговор ще Ви представи ситуацията в коренно различна за Вас светлина.

2. Не драматизирайте

Често хората приемат дребните неудачи като старт на глобалните катастрофи в живота си. Навикът да правите от мухата слон поражда притеснения, няколко пъти по-големи, отколкото в действителност би трябвало да имате. Защо става така? Никой не може да отговори на този въпрос, освен Вас самите. Може би това е начинът да изглеждате”по-велики” (защото имате по-големи проблеми) и по-важни (защото имате трудно разрешими проблеми). Каквато и да е причината, трябва да се отървете от този навик за да живеете по-спокойно.

3. Не си измисляйте правила

По-голямата част от Вашите „трябва” със сигурност са напълно безполезни. Това, което получавате от своите правила е чувството за вина и излишната напрегнатост. Защо се случва така?

Следвайки измислените от Вас правила, Вие задръствате мозъка си с ненужни пречки и задължения. Всяко неизпълнение на измисленото от Вас правило води до чувството за вина, потиснатост и депресия. В най-лошия случай, Вие се опитвате да пренасяте своите правила върху околните и изглеждате в техните очи като заядлив и дребнав човек.

4. Избягвайте стереотипи и етикети

Думите, които използвате могат да Ви изложат. Негативният език и критикуването пораждат във Вас грешен начин на мислене. Когато се опитвате да наместите нещата в определени граници и категории, започвате да не забелязвате реалното им значение. По този начин мисълта Ви тече в напълно погрешната посока.

Трябва да погледнете света с непредубеден поглед на едно дете. Със сигурност ще видите много нови и интересни неща и ще останете изненадани, че не сте забелязвали как живее света покрай Вас.

Четете още в Кариера: Лично развитие
Прочетено: 9,722 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 28.11.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!