Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Лично развитие

Случвало ли ви се е да забравите да направите нещо важно? Или дълго не можете да си спомните номера на собствения си телефон? Или може би ви се е налагало да лепите къде ли не бележки за нещата, които задължително трябва да свършите?

Фото: stock.xchng

Американски психолози от Университета на Чикаго са обединили резултатите от няколко изследвания в областта и дават осем основни правила как човек по-добре да мобилизира мозъка си:

1. Изберете подходящо време за умствено натоварване

- паметта на хората на средна възраст по-добре работи сутрин, докато младите запомнят по-лесно и по-добре в средата на деня.

2. Записвайте

Една древна китайска мъдрост гласи:“ Даже най-бледото мастило съхранява мислите по-дълго, отколкото най-добрата памет“. Водете си дневник, в който отбелязвайте всички за вас важни неща.

3. Стимулирайте паметта си

Последните изследвания показват, че количеството кофеин, съдържащо се в чаша кафе е достатъчно, за да ви помогне да се концентрирате.

4. Изберете си интелектуална професия

Изследвания от Полша са показали, че хората, чието израстване в кариерата зависи от техните интелектуални способности, се стараят да използват паметта си и интелекта си максимално, още повече развивайки ги.

5. Общувайте с хора по-умни от вас

Общуването с тях ще е стимул за развиване на паметта и вашите интелектуални способности като цяло. Това правило засяга и избора на семеен партньор.

6. Учете се от Леонардо

В книгата на Майкъл Хелб „Как да мислим така, като Леонардо“ (How to Think Like Leonardo da Vinci) са предложени различни стратегии как можем да развием своите интелектуални способности. Например авторът предлага на всички, които искат да подобрят своята памет да се научат да пишат или рисуват с другата ръка.

7. Слушайте Моцарт

Психолозите са успели да докажат, че „ефектът на Моцарт” действително работи. Той се състои в това, че при на слушане на музиката на Моцарт мозъкът започва да изгражда по-сложни връзки между частиците на намиращата се в него информация. В резултат на това, на човека му трябва много по-малко време, за да си спомни нещо.

8. Тренирайте тялото си, за да тренирате и ума си

Изследванията са показали, че по време на физически упражнения се повишава съдържанието на кислород в кръвта и съответно се ускорява обмяната на хранителните вещества. Кръвта циркулира в целия организъм, хранейки по-добре и мозъка. Затова след физически упражнения активността му става значително по-висока.

Четете още в Кариера: Лично развитие
Прочетено: 14,477 пъти Източник на статията: http://zdrave.bg | 10.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!