Text: -A A +A

Повечето от нас завиждат на късметлиите, които пристигат на работното си място бодри и веднага активно се захващат за работа. Тези ведри работници не спират да работят през целия ден и успяват да свършат една камара работа. Като следствие от това, те повишават реномето си в очите на ръководството.

Фото: Flickr

Други хора (доста от нас) пристигат в офиса на автопилот, през първата половина на деня основно се занимават с това, че пазят равновесие да не паднат от стола, а през втората половина се взират в монитора с цел да симулират поне някаква дейност. Най-явно този ефект се проявява в началото на есента, когато повечето офисни служители изпадат в апатия.

Не вярваме, че Вашите шефове се радват, когато не можете да си вършите работата, защото сте изпаднали в апатия. Вие самите сигурно не сте възхитени от това си състояние. Как бихте могли да се справите?

Съществуват няколко начина да повишите работоспособността си:

1. Подхващайте работата си бавно, но сигурно

Понякога е много трудно да се захванете с работата си веднага щом пристигнете в офиса. Когато се притеснявате, че на практика бихте могли да започнете да вършите някаква полезна дейност само след обедната почивка, планирайте деня си предварително. Представете си какво точно ще започнете да правите веднага след идването си на работа, какви задачи ще отметнете през деня и с какво ще приключите работния си ден.

Планирайки деня си, разбивайте дейностите на етапи. По този начин няма да се притеснявате, че имате голям обем несвършена работа. От психологическа гледна точка понякога хората не успяват да се справят със задачите си не защото не могат да ги свършат, а защото се притесняват да започнат да вършат нещо „много голямо и отговорно”. Разбивайки на парчета голям обем от работа, Вие ще можете да видите как напредвате и няма да се притеснявате.

Някои хора предпочитат да започнат работния си ден с извършването на някакви рутинни служебни задачи. Когато вършите рутинна работа, мозъкът Ви по-лесно се концентрира и се подготвя да изпълнява по-сложни задачи. Не бива да прекалявате и да отделяте твърде много време за незначителни дейности, когато имате да изпълнявате някакви по-важни и сложни задачи.

2. Не се захващайте да вършите всичко наведнъж

Често хората, които усещат, че нямат достатъчно време да се справят с всичките си задачи, започват хаотично да прескачат от задача на задача. Естествен ефект от такава работа е, че нито една задача не е изпълнена както трябва. Затова, не се замисляйте колко задачки от дневното Ви разписание са останали несвършени, а се съсредоточете върху задачата, която изпълнявате в момента.

Разбира се, планирайки задачите си, трябва да ги подредите по приоритет, като сложите най-спешните най-напред в списъка си със задачите за деня.

3. Наблюдавайте организма си

Хората се делят на ранобудници и такива, които най-добре работят през късните часове на деня. Със сигурност знаете към каква група се отнасяте (повечето от нас притежават характеристиките и на двете групи, но винаги една от характеристиките на биоритмите ни е водеща). Като знаете, че преди обяд не можете да се съсредоточите върху важните задачи, планирайте ги за втората половина на деня, а през „приспивните часове” вършете рутинна работа.

Прочетено: 8,382 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.11.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!