Text: -A A +A

Омръзна ли ви непрекъснато да закъснявате? На началника ви това му е омръзнало още повече. Управление на времето не е толкова сложно, колкото изглежда. Ако искате да се преборите със своите закъснения, вземете под внимание няколко съвета:

Фото: microsoft
Планирайте

Много редки са случаите, когато наистина ни се налага да се натоварим с много неща в кратки срокове. Често ние закъсняваме, защото се опитваме да свършим много неща в последния момент. В повечето случаи правим това по навик.

Анализирайте, например, как минава началото на деня ви. Какво точно трябва да свършите преди да тръгнете за работа? Не може да се мине без сутрешния тоалет, закуската, обличането и други необходими действия. Но ако не ви стига времето сутрин, бихте могли да подготвяте гардероба и обувките си още предишния ден. Ще можете да си спестите двадесетина минути всяка сутрин, а и няма да ви се налага да обличате каквото ви падне под ръка.

Отчитайте необходимото време

Започнете от това, че да напишете всичките си задачи за деня и времето необходимо за тяхното изпълнение (не забравяйте, че ще ви е необходимо време за подготовка, придвижване до определено място и друго). Анализирайте списъка си и преценете дали ще разполагате с необходимото време, за да свършите всичко през деня. Може би ще се наложи да пренесете за друг ден някои задачи.

Сега можете да определите най-важните задачи и тези, които задължително трябва да бъдат свършени в този ден. Най-важните задачи трябва да имат най-висок приоритет и да се изпълняват най-напред. Останалите задачи маркирайте с приоритет 2 и 3. Задачите с най-нисък приоритет 3 се изпълняват само ако остава време.

Планирайте времето за транспорт

Важно е да отделяте достатъчно време за предвижванията си от и до мястото, където ще имате работа. Винаги имайте предвид, че автобуса ви може да закъснее, а колата ви да попадне в голямо задръстване.

За съжаление, ние никога не можем със 100% сигурност да планираме времето, което ще отделяме за транспорта. Затова ако пътувате за някъде за пръв път или имате важна среща, отделете малко повече време за това.

Между другото, можете да използвате с полза времето, което прекарвате на път. Например, слушайте някакви аудио-уроци или четете книги.

Старайте се да пристигнете на мястото преди набелязаното време

Най-успешния начин да се преборите с навика си да закъснявате е винаги да планирате да пристигате на място не точно навреме, а малко преди това.

Често хората закъсняват, защото не могат точно да преценят колко време е минало – струва ни се, че са минали пет минути, а всъщност са минали петнадесет. Ако решите винаги да пристигате по-рано от набелязаното време, ще успеете да се научите точно да усещате колко време е минало и ще можете точно да преценявате с колко време разполагате.

Можете много лесно да проверите, дали правилно преценяте времето. Просто забележете часа, когато започвате да правите нещо и си кажете колко според вас време е минало, когато приключите. След като сравните своята преценка с часовника си, ще сте наясно дали преценката ви е вярна.

Спрете да се оправдавате

Ако сте закъснели – значи сте закъснели. Не сте постъпили много добре спрямо хората и работата, които ви чакат и няма никакъв смисъл да се оправдавате. Истината е, че не се оправдавате пред началниците си или другите хора, а пред себе си. Нищо няма да се промени, ако убедите себе си, че сте имали важни причини да не се явите навреме.

Трябва просто да разберете, че закъснението е неетична постъпка. Оправданията са излишни.

Не крадете чуждо време

Човекът, който ви чака някъде, хаби времето от живота си за празно очакване. Няма значение, колко време му се налага да чака – пет минути или половин час.

Времето е ресурсът, който не можем да попълним. Вие никога няма да можете да върнете на човека времето, което де-факто, сте откраднали.

Това се отнася и за времето, което сте откраднали, закъснявайки за работното си място – вашите колеги също разчитат на присъствието ви и дори да оставате след работното време, не можете да върнете празните минути на своите колеги.

Успех!

Прочетено: 751 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 28.10.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Има три неща които правя вечер за да не закъснея сутрин:
1. Подготвям си дрехи, документи и др. аксесоари нужни ми за следващия ден;
2. Подготвям си папкането (понеже не съм гольям тарикат и пестя за да има за децата ми);
3. Ставам 25 мин по-рано от колкото си мисля че трябва да стана, лягам си преди 23.00, и часовника ми е 5 мин. напред!
.. и съм вечно навреме за градски транспорт и на работа..


Добави коментар