Text: -A A +A
Четете още в Кариера: IQ, Лично развитие

Продължаваме за ви запознаваме със сигурните признаци на високия ви интелект и IQ.

Фото: stock.xchng

20 научно доказани признаци, че сте по-умни от другите - 1 част »

11. Учили сте музика

Мозъкът на музиканти по структурата и функциите се отличава от мозъка на обикновен човек. Учените намират все повече доказателства за това. Музикалното образование подобрява памет, покачва настроението и предразполага към изучаването на чужди езици.

12. Майка ви ви е кърмила

Децата на майките, които са ги кърмили по естествен начин имат средно със 7 точки по-високо IQ. До този извод са стигнали учените, които са изследвали 3 хил. деца във Великобритания и Нова Зеландия.

13. Не сте текстоман

Човекът може да получава инфомания, като използва прекалено много гаджети или активно сърфира в интернет. Тази „болест” на информационното общество не се отразява добре върху вашето IQ.

14. Вие сте левичар

Левичарите по-добре усвояват голям обем от хаотична информация. Обикновено лявото полукълбо на мозъка управлява дясната част от тялото. При левичарите и двете полукълба стават равно развити.

15. Вие сте „сова”

Древните хора през деня си набавяли храна, а през нощта са се крили на сигурно място. Ако се отклонявате от тази древна традиция, значи показвате интелект. Учените казват, че „совите” са еволюционно развитие на човешката раса. Хората с по-ниско IQ предпочитат да бъдат активни само през деня, както са живели предците ни хиляди години.

16. Имате висок ръст

За сега това е само предположение, но учените вече проучват връзката между ръста и интелекта. В Принстън са забелязали, че на възраст до 3 години (преди детската градина) по-високите деца по-добре се справят с когнитивните тестове. Ако се намерят нови доказателства за теорията, за поредния път ще подкрепим мнението, че интелектът е подарък от природата.

17. Имате сини очи

Хората със светли очи са по-умни, отколкото тъмнооките. Притежателите на кафяви очи не бива да се притесняват – те имат други предимства, казват изследователите от Университет Луисвилл.

Хората със светли очи по-добре се справят със ситуациите, когато се изисква човекът да спре и да помисли, да действа, без да реагира на външните условия. Тъмнооките хора, напротив, по-добре се справят в ситуациите, когато се изисква скорост и бърза реакция.

18. Имате голям мозък

Трудно бихме могли да ви кажем, как да измерите размера на мозъка си. Научната дискусия за връзката между размера на мозъка и интелекта се води от 30-те години на миналия век. През това време учените са успели да изчислят, че все пак има някаква зависимост, която по-често се забелязва при жените, отколкото при мъжете. Колкото размерът е по-голям, толкова е по-добре.

19. Вие добре се ориентирате в интернет

Повече от ¾ от 895 разпитани ползватели и експерти в областта на интернет смятат, че интернетът ще прави хората по-умни в близките 10 години. Но 21 на сто от респондентите са сигурни, че интернетът може да има обратен ефект и дори силно да намали IQ, ако човекът прекарва в мрежата прекалено много време. Ще видим.

20. Вие сте слаб

Учените от Франция са намерили връзка между прекомерното тегло и влошаването на умствените функции на човека. За да се направи този извод няколко години са наблюдавани 2,2 хиляди мъже и жени на възраст от 32 до 62 години. Учените са помолили участниците в изследването да преминат когнитивни тестове, а след това са повторили този експеримент със същите хора след 5 години.

Хората с индекса на теглото 20 са спомнили 56% от думите в текста, а тези с индекс 30 – само 44%. Колкото повече излишно тегло е имал човека, толкова по-силно намаляване на когнитивните способности е отбелязано.

 

А вие как сте с признаците на интелекта?

Четете още в Кариера: IQ, Лично развитие
Прочетено: 3,188 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 24.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!