Text: -A A +A
Четете още в Кариера: план, цел, целеполагане, Лично развитие

Вие работите усърдно, но животът ви изобщо не става по-добър? Нищо не се променя, а някои неща дори се влошават. Защо става така? Може би наистина не знаете какво искате да постигнете в живота, нямате конкретни цели. Да видим какви цели трябва да имате, за да направите живота си по-добър. Целеполагане.

Фото: stock.xchng

Целеполагането (определянето на конкретни цели в живота) ни помага да осъзнаваме своите мечти и точно да си представяме идеалното си бъдеще. В същото време, то ни дава мотивация да постигнем мечтите си наяве. Процесът на целеполагането ни помага да изберем насоката на движение и да се определят дейностите, върху които трябва да се концентрира цялото ни внимание и усилия.

С други думи, трябва да определим какво искаме да постигнем в живота си, за да не вършим безполезна работа и да не работим усърдно върху неща, които не правят живота ни по-добър и по-щастлив.

Защо трябва да имаме конкретни цели?

Формулирането на конкретни цели в живота и кариерата осмисля нашите действия, защото знаем за какво полагаме усилия ден след ден.

Например, ако целта ви е да станете добър професионалист в някаква област, вие ще се съсредоточавате върху придобиването на нови знания, ще можете вярно да организирате своето време и ресурси по начин даващ максимална полза за постигането на целта си. Вие ще знаете точно защо вършите една или друга дейност.

Същото важи и за целите от другите области на вашия живот – семейството, здравето, приятелите и т.н.

Когато имате ясни цели, вие можете да измерите прогреса си, да видите своите постижения и да се гордеете със своите сили и способности. Без да има конкретни цели, дори и да постигате добри резултати, няма да можете да ги видите и ще ви се струва, че живота ви е само безсмислена рутина.

Как да формулирате целите си за по-успешен и щастлив живот?

В най-общия вид процедурата е следната:

 • Определяте какво искате от живота си (конкретни цели)
 • Всяка цел разделяте на по-малки подцели
 • Определяте конкретни задачи за постигането на всяка подцел и правите постъпков план,
 • Започвате да реализирате плана си стъпка по стъпка.

Изглежда лесно? Сега ще разгледаме цялата процедура малко по-подробно.

Стъпка 1: Формулиране на глобалните цели

Това е най-важната стъпка – определяне на целите на целия ви живот. Определянето на тези цели ви дава общата перспектива, която формира вземаните от вас решения и извършваните задачи. На тези цели ще трябва да посветите следващите пет години от живота си, ден след ден, месец след месец, още днес.

Глобалната цели трябва да съответстват на най-важните аспекти на нашия живот. Не бива да изпускате нито една част от пъзела.

 • Кариера (бизнес). Какво искате да постигнете в професионалната си дейност?
 • Финанси. Колко искате да печелите на всеки етап от живота си? Как това е свързано с кариерните ви цели?
 • Образование. Има ли знания, които бихте искали да придобиете? Каква информация и умения ще ви потрябват за постигането на други цели?
 • Професионализъм. Какви умения трябва да усъвършенствате?
 • Отношения. Какви отношения с други хора искате да имате?
 • Здраве. Искате да запазите добро здраве до дълбоките старини? Какви стъпки смятате да предприемете, за да го постигнете?
 • Удоволствия. Какво ви доставя истинска радост?
 • Обществена значимост. Искате светът покрай вас да стане по-добър? Ако да, то какво можете да направите за това?

Много добре обмислете всички тези въпроси, а след това изберете една или няколко цели по всяко направление. Изберете това, което вие наистина ИСКАТЕ, а не това, което смятате за ПРАВИЛНО да искате. Уверете се, че целите отразяват вашите желания, а не желанията на вашите родители, приятели или работодатели.

Стъпка 2: Конкретизиране на целите

След като сте определили глобалните си цели, разделете всяка от тях на по-малки подцели, изпълнението на които ви осигурява изпълнението на конкретната глобална цел.

Направете си план за постигането на целите. Планът трябва да включва конкретни дати, на които можете „да сложите кръстче” за изпълнението на всяка цел.

Използвайте SMART-логиката, за да направите целите си изпълними. Целите ви трябва да бъдат:

 • S – конкретни
 • M – измерими
 • A – реално постижими
 • R – актуални
 • T – обвързани с конкретни срокове

Например, ако една от глобалните ви цели е „Да пътувам няколко месеца със семейството си в околосветско пътешествие”, уточнете я по следния начин: „На 10 ноември 20** година да тръгнем за околосветско пътешествие с цялото семейство, като да посетим най-малко 10 държави”. Начинът на пътуването и конкретната продължителност на пътешествието можете да уточните малко по-късно в процеса на реализирането на подцелите.

Пример за първата подцел – „Да разбера за всички възможности да се направи околосветско пътуване на група хора, в това число деца до *** възраст. Да избера един-два конкретни начина за пътешествие”. Първата задача за тази подцел – „Да съставя списък с туристически агенции и да им се обадя по телефона. Да питам за съществуващите възможности и ориентировъчна цена.”

И т.н.

Още няколко полезни съвета:
 • Формулирайте целта си като позитивен израз, без да използвате „не” или „няма”.
 • Бъдете точни. Посочете конкретните дати и количествени показатели, необходими за измерването на успеха (10бр., 100 милиона, 20 дни и т.н.).
 • Ако в някоя група имате няколко цели, определете техния приоритет помежду им. Отделяйте основно внимание на целите с най-висок приоритет.
 • Запишете целите си на хартия, а не само в електронен вид. Ще имате допълнителна мотивация да вършете рутинната си работа, ако имате възможността всеки момент да виждате целите на своята работата.
 • Избягвайте целите, изпълнението на които изцяло или в по-голяма степен зависи от други хора. Трябва да можете да контролирате процеса за постигането на целите и да се опирате основно върху личната си продуктивност.
 • Целите трябва да бъдат реалистични – вие трябва да можете да ги постигнете поне на теория. („Да посетя Марс” за по-голямата част от хората на нашата планета не може да бъде цел, а остава само мечта).

Сега разделете подцелите на всяка глобална цел по години. Вземете плана си за тази година и конкретизирайте изпълнението на подцелите по месеци, определете дати за извършването на конкретните задачи за постигането на подцелите.

Имайте предвид, че списъкът със задачите може да се променя с времето, но промяната на крайните срокове за изпълнението на целите и подцелите трябва да се прави само в изключителен случай.

Сега уточнете списъка със задачи за този месец, седмица и за днес и утре и започвайте да ги изпълнявате (след като приключите да четете тази статия).

Как да не объркате посоката на движението към целта?

Всеки ден преглеждайте и уточнявайте списъка си със задачи за текущия ден и седмицата. Веднъж на месец правете по-внимателен преглед на насоката за реализирането на целите.

Когато постигате някаква цел, наслаждавайте се, но не забравяйте да прецените своя успех и в останалите ви глобални цели.

Винаги се възнаграждавайте за постигането на по-значимите цели и подцели.

Преглеждайте плана си от гледната точка на придобития ви опит:

 • Ако сте постигнали целта твърде лесно, следващия път се опитайте да си поставите по-сложни цели.
 • Ако постигането на целта ви е отнело прекалено много време, следващия път опитайте се да улесните изпълнението на някои задачи от плана.
 • Наученото от вас със сигурност ще ви накара да промените някои от целите си. Ако усещате, че това е необходимо – направете го.

Не забравяйте, че хората, които живеят безцелен живот, не могат да бъдат щастливи.

Успех!

Интересно кой от нас има опит в планираното постигане на целите си? Споделете.

Четете още в Кариера: план, цел, целеполагане, Лично развитие
Прочетено: 5,341 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.01.2015г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Лъчезар Василев крои убедителни измами. Ще се опита да се свърже с вас и да Ви измами да станете титуляр на фирма.


Лъчезар най-вероятно ще Ви се обаси от този номер - 0896806640. Не му се доверявайте, той постъва доста нагло...


Лъчезар е нагъл, настоятелен и се опитва да заблуди възрастни хора, за да спечели доверието им и да ги вкара в беда.


Добави коментар