Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Аз съм ръководител

И това се случва в работата – Вашият началник не е доволен от работата на Вашите подчинени. Как да действате, за да опазите своите подчинени, и в същото време, да се спасите от гнева на най-големия шеф?

Фото: stock.xchng

Началникът винаги е прав. И винаги е недоволен от нещо. Генералния директор не е доволен от работата на директорите на направленията, директорът не е доволен от работата на отделите, а началникът на отдела не е доволен от работата на ръководителите на секторите. Те имат различна власт и последствията на гнева им също могат да бъдат различни.

Не чакайте момента, когато вече нищо не можете да направите. Ако все по-често чувате, че Вашите подчинени малко работят, много получават, често пушат, играят игрички или рано напускат работното място, трябва да вземете мерки. Не мислете, че шефът е недоволен само от ръководената от Вас маса сътрудници, дори ако той непрекъснато подчертава, че няма никакви претенции към личната Ви работа. Със сигурност, проявявайки своето недоволство от Вашите подчинени, той има предвид също и Вашата работа. Нали точно Вие отговаряте за работата на подчинените Ви служители. Техните грешки са Ваши грешки. За това ще Ви се налага, искате ли това или не искате, да бъдете адвокат на своите хора.

Дори да сте склонни към театралните представления на работното си място, позицията “Един за всички – всички за един”, няма да Ви спаси лично. Най-големия шеф е този, който държи властта в ръцете си, не се заблуждавайте в това. Той може да уволни не само един-двама служители, а и целия отдел, включително и Вашата персона, ако прецени, че на фирмата й трябват други работници. Вероятността, че на друго място ще ви приемат на работа в пълен състав, на практика е нулева – най-много, някой конкурент ще се заинтересува от най-добрите професионалисти в групата на уволнените.

От друга страна, не бързайте да се отделяте от подчинените Ви хора при първите признаци на недоволството на най-големия началник и да се опитвате да се отървете от неподходящите служители. Освен моралната страна на въпроса, има и друго нещо – никой няма да Ви възприема като добър ръководител и надежден член на екипа, ако не пазите хората си.

Най-добрия вариант е да изберете средно положение. Но, преди да го вземете, трябва да разберете за причините на недоволството на шефа Ви. Каква е точната причина – действията на колегите-конкуренти, реалните недостатъци в работата на отдела или само прищявката на големия началник?

Когато нещата стават нестабилни, хората забелязват това. Но, в никакъв случай не бива да обсъждате възникващите проблеми със своите подчинени и да им предавате подробностите на разговорите си с големия началник. Не правете колективни покаяния, нито пък допускайте Вашите подчинени да се сплотят в “партизанска група” на мъстителите.

Първо, това със сигурност ще стигне до знанието на началника Ви и той ще се усъмни във Вашата компетентност. Второ, Вие ще демотивирате своите подчинени и те ще започнат да се паникьосват и трескаво да предприемат някакви стъпки или, напротив, ще се отпуснат и изобщо няма да работят. Нито едното, нито другото няма да подобрят репутацията на Вашия екип.

В ситуацията, когато напрежението се задълбочава, винаги е полезно “да се строи” екипа. Поискайте от своите подчинени да спазват трудовата дисциплина, да пушат по-рядко и за разнообразие да спазват работното си време (поне в близките няколко седмици). Естествено, ще се наложи да се откажете от вършенето на всякаква лична работа през работно време.

Добре е в този напрегнат момент екипът Ви да извърши някакви трудови постижения (успешни преговори, нов изгоден клиент, предложение за подобряване на работата и т.н.). Ако не успявате да постигнете нищо забележително, предложете на своите сътрудници поне да подготвят отчет за работата си през последната половин година. Това ще позволи да определите причините на реалните недостатъци във Вашата работа, а списъка с миналите постижения ще може да Ви послужи, ако се наложи да се представите пред големия шеф за обяснения (ако, разбира се, изобщо имате някакви минали постижения).

Четете още в Кариера: Аз съм ръководител
Прочетено: 4,511 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 29.03.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!