Text: -A A +A
Четете още в Кариера: екип, Аз съм ръководител

Дори и в най-задружните колективи понякога възникват скандали, които ръководителят не може да подмине. Как ефективно да се справите с конфликта? Да видим какво съветват специалистите.

Фото: Microsoft
Обръщайте се към личността, говорете за действията

По време на разрешаването на конфликта е важно да се превърнете от посредник в участник. Изслушайте всеки сътрудник, въвлечен в конфликта, погледнете „с неговите очи”, но не вземайте нечия страна, препоръчват експертите по управление на конфликтите.

Основната задача на ръководителя е да се създадат условия участниците в конфликта да се съсредоточат върху начините за разрешаването на проблема, а не върху обстоятелствата, които са довели до него.

Заедно намерете решението

Колко често слушате съвети, когато се намирате в конфликтна ситуация? Обикновено хората се отнасят негативно към чуждите мнения. Всеки, който участва в конфликта, искрено смята, че е прав.

Съвместното търсене на оптималния изход от ситуацията има голямо значение. Ако и двете страни са съгласни с намереното решение, то никой няма да се чувства, че е губещата страна.

Намерете главните участници

Когато хората се карат за нещо, това невинаги се дължи на някакви лични противоречия. Погледнете по-внимателно: понякога двамата конфронтиращи и посредникът стават участниците на поведенческа игра, която сигнализира за проблем в структурата на организацията.

Разглеждайте конфликта като началната точка за изясняването и оптимизацията на бизнес процесите във вашата фирма. Може би трябва да преразпределите задачите, да създадете по-ясни инструкции, да анализирате информационните потоци във фирмата. По този начин конфликтът в екипа понякога помага да се открият по-глобални проблеми, заради които се стопира работата на цялата фирма.

Не пречете на здравите спорове

Понятието „конфликт” в широкия смисъл означава противоречие между гледните точки, идеи и мнения. Наличието на определени конфликти във фирмата е нормално, дори често подпомага успеха на цялата фирма.

Работата е там, че често, когато методите за решаване на задачи от няколко сътрудници не съвпадат, това прави работата по-ефективна, а присъствието на конкуренция (и конфликти) между хората оказва положителен ефект върху атмосферата в колектива. Важна отличителна черта на зловредния конфликт е отсъствието на доверие между въвлечените страни. Ако конфликтът влияе върху ефективността на фирмата, то вече се налага ръководителят да се намеси.

Обяснете предимствата на сдобряването

Припомнете на хората, че всички сътрудници във фирмата имат една цел. Изследването, проведено в Университета на Охрус, е показало, че изместването на фокуса на вниманието от процеса към крайния резултат води към подобряването на сътрудничеството.

Обяснете колко всеки от участниците в конфликта ще спечели от добрата съвместна работа и колко това е важно за успеха на цялата фирма.

Не можете да решите проблема – регулирайте го

Не всички конфликти могат да бъдат разрешени. Някои хора със своите личностни качества не стават за съвместна дейност и ще се конфронтират отново и отново. В този случай можете да приложите тактиката на регулиране – например да разделите сътрудниците в различни отдели. Можете да измислите нов метод за регулиране на конфликта всеки път, когато той възниква.

Оригинален начин за регулиране на конфликтите е опитал в свoята фирма 37signals Джейсон Фрид (Jason Fried). В своята работа той се ръководи от следния алгоритъм - „Днес ти си правият, а утре – аз”. Някой може да сметне този начин за решаване на конфликти за детински, но той наистина работи.

Успех в разрешаването на конфликти!

Четете още в Кариера: екип, Аз съм ръководител
Прочетено: 2,627 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 26.03.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Bнимaниe, измaмницa бpoди из Бългapия. Πocтъпили ca мнoжecтвo cигнaли в CДBP и ГДБOΠ зa Mapия Taбaĸoвa.


Мария се представя като Ралица Мирчева и телефонът, от който най-вероятно ще Ви се обади е 0895078200


Дамата иска пари за инвестиции, или забележете пари да Ви върне инвестициите и да Ви спаси от измамни схеми.


Оказва се,че според г-ца Табакова, спасяването от измамна схема изисква да сте жертва на измама.


Добави коментар