Text: -A A +A

Успешните хора знаят, че не може да се живее само с очакването, че ще настъпи светлото бъдеще, когато няма да бъдем толкова изморени и заети, за да живеем истински живот. Те добре познават похватите на тайм мениджмънта и планират времето си както за работа, така и за почивните дни. Как да прекарате почивните си дни като успешен човек?

Фото: stock.xchng

Споделяме с вас много ефективни съвети, които дава експертът по тайм мениджмънт Лора Вандеркам.

1. Първата стъпка към продуктивните почивни дни е да направите съзнателен избор

Толкова е лесно през почивния си ден да се настаните на дивана и да пуснете телевизия. Но това безсмислено прекарване на време, ще ви отнеме и малкото свободни часове, които имате.

Вместо да правите нещо по навик, трябва съзнателно да решите как ще прекарвате своето свободно време. Ако не го правите, така или иначе някак ще прекарате своето време, но основно ще вършите безполезни неща, а после ще съжалявате, че не сте избрали някакво по-интересно и по-полезно занимание.

2. Определяйте за себе си конкретни задачи, например да прочетете книга, да отидете на конкретно място

Планиране на времето не се използва само за работното време. Трябва да имате план за почивните си дни, в който да отделяте специални часове и минути за неща, които искате да направите. Важно е да изпълнявате този план.

Ако не планирате нещата предварително, в последния момент ще се лутате и ще се чудите с какво да се захванете. Да четете? Да слушате музика? Да отидете на разходка? Да излезете извън града с приятели? Като резултат, ще похарчите най-малко час от скъпоценното си време, само за да решите с какво да запълните отлитащите остатъци от времето си за почивка.

3. Планирането на почивните дни ви прави по-щастливи

Психологът от Харвард Даниел Хилберт доказва, че най-великото постижение на човешкия мозък е неговата способност да си представя предмети и ситуации, които не съществуват наистина. Ние очакваме и си представяме приятни за нас неща и ставаме по-щастливи само защото мислим за това, което планираме да правим.

Когато очаквате да се случи нещо приятно, вие до определена степен усещате радост, както и в момент, когато това приятното нещо се случва наистина. Като резултат от това, радостта ви може да продължава за вас много по-дълго време.

4. Планирайте за всеки почивни дни 3-5 ключови събития, без да уточнявате подробно какво ще правите всеки един час от своята почивка

На повечето хора не им е много приятно да си планират почивните дни. Но ако планирате няколко конкретни събития или мероприятия, това не значи, че се задължавате да вършите нещо стриктно по часовник.

Като си планирате за почивните дни три занимания по три часа всяко, това общо стават само 9 часа планирано време от всичките ви часове на уикенда.

5. Съставете си списък с всичко, което мечтаете някога да направите. В този списък със сигурност ще има неща, които бихте могли да вършите във всеки един почивен ден.

Когато започват почивните дни, в главата ви започват да се въртят хиляди приятни неща, които бихте могли да вършите. Вие започвате да ги обмисляте, да се чудите какво да изберете и най-накрая на практика не правите почти нищо.

Затова е важно да имате списък със 100 занимания, за които мечтаете. Не е трудно да направите такъв списък. Просто седнете и запишете на лист хартия всичко, което ви идва на ум; всичко, което някога и в момента бихте искали да направите в своя живот. Някои неща от списъка ви ще искат предварителна подготовка и планиране (например да разгледате природата на Африка), но със сигурност ще има доста занимания, с които можете да се забавлявате още през близкия уикенд (например да отидете с приятели на излет).

6. Когато съставяте план, не забравяйте за неща, които не сте правили отдавна

Няма значение колко отдавна не сте правили това, което ви харесва – от миналия месец или от детските си години. Без значение какво точно е това приятно и интересно за вас занимание и колко дълго не сте го вършили, то може да стане част от обичайните ви почивни дни.

Може би искате отново да посещавате уроци по пияно или да играете тенис, или нещо друго? Изберете нещо, което е важно за вас и го превърнете в обичайното си занимание през почивните дни.

Прочетено: 1,733 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 20.02.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!