Text: -A A +A

Уволнението или напускането на работа често създават определени проблеми за по-нататъшната ни професионална дейност. Умението да преминете този етап от живота си с минимални загуби или дори придобивайки някакви полезни неща за себе си, съществено ще улесни бъдещата Ви кариера.

Фото: stock.xchng

Миналия Ви професионален опит е важен най-вече, когато кандидатствате за ново работно място. Вероятността работодателят, при когото кандидатствате за работа, да анализира внимателно трудовата Ви автобиография и дори да поиска да види препоръките от предишната Ви месторабота, е много голямо. Затова е важно да се сбогувате с бившия си работодател без конфликти и обиди. Само в този случай можете да очаквате да получите отлична препоръка. Без конфликтното напускане на работата ще Ви позволи да не загубите основата, която вече сте постигнали и върху която ще надграждате своята кариера.

Причините, поради които напускате работата си са различни. Ще разгледаме няколко най-често срещаните „сценария” за напускане на работа:

1. Неочаквано Ви посочват вратата

За съжаление, никой не е застрахован от този начин на уволнение. Някои работодатели дори предпочитат този начин за „оптимизирането на персонала” във фирмите си.

Понякога уволнението става направо светкавично – служителят изведнъж не се допуска до работното му място (за да се избегне загубата или изтичането на поверителната информация) и му се предлага веднага да попълни необходимите за уволнението му документи. Служителят, който е уволнен „светкавично” няма възможност да се види с колегите си и да говори с тях.

Ако работите във фирма с гореописаните традиции, сигурно вече сте забелязали, че понякога Вашите колеги изненадващо „изчезват”. Следователно, Вие самите можете да се окажете на тяхното място. Трябва винаги да бъдете готови към „светкавичното” си уволнение. Какво значи това?

Трябва своевременно да размените домашните телефони с тези свои колеги, които Ви интересуват по някаква причина най-много. Ако се случи да Ви уволнят изненадващо за Вас, никой няма да Ви пречи да се свържете с бившите си колеги в извънработното време и да уговорите да поддържате връзка с тях и в бъдеще.

2. Получавате предизвестие за уволнение

Наистина трябва да се радвате, че имате работа с коректен работодател. Колкото и да е неприятна ситуацията, в нея има и добри моменти, върху които трябва да обърнете своето внимание. Използвайте времето, което имате преди уволнението си, за да се свържете с нужните хора и да си търсите нова работа.

Разговаряйки с колегите и началниците си, наблягайте върху това, че като цяло възприемате ситуацията с Вашето уволнение обективно и признавате, че във Вашата работа е имало както приятни моменти, така и конфликти. Подчертайте, че не искате да си спомняте старите обиди, а искате да запазите само положителните моменти от работата си във фирмата.

Кажете, че сътрудничеството, което сте имали, Ви е позволило да покачите професионализма си, за което сте благодарни на екипа, в който сте работили. Подчертайте, че се надявате да поддържате връзка със старите си колеги и началници, както в личен, така и в професионален план.

Прочетено: 26,050 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 30.07.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!