Text: -A A +A
Четете още в Кариера: манипулации, Приложна психология

Всеки от нас среща хора, които постигат целите си, прилагайки психологическа принуда върху околните. Не можем да избегнем такъв натиск, но можем да се борим с него. Как?

Фото: stock.xchng

Като познаваме по какъв начин “потисниците” правят това.

Посочените по-долу начини за психологическо въздействие върху хора, се прилагат основно в средите на големия бизнес, но и на обикновеното работно място, в един обикновен офис се срещат манипулатори, които прилагат психологическия натиск върху своите колеги, подчинени или партньори по работа.

Човешкият фактор

Един от най-лесните начини за психологическото потискане на човек е да се подцени статута му и по този начин да се засегне достойнството му.

Ако по време на делова среща на Вас ви правят забележка относно облеклото Ви или външния Ви вид или, например, Ви казват, че костюмът Ви не Ви отива и изобщо не изглеждате добре, трябва да се замислите, дали партньорите Ви искат да превключат Вашето внимание върху Вас самите, за да “скрият” обсъждането на някои важни проблеми. Болното място на всеки човек е различно. Един се притеснява от ръста си, друг – от наднорменото тегло, а трети – от говора си. Хората с които общуваме по-често, обикновено забелязват тези притеснения и могат по-лесно да се възползват от тях. Затова, начинът на психологическото потискане чрез човешкия фактор най-често оказват върху нас нашите колеги, началници и бизнес-партньори.

Съществуват още няколко често срещани видове на психологическо потискане чрез засягането на статута: да Ви накарат да чакате, да не Ви слушат, да не Ви поглеждат, да се правят, че не Ви забелязват, преднамерено да Ви отговарят много бързо без да помислят и др. Всичко това може да Ви направи по-податлив на външното въздействие. Без да го осъзнавате, ще поискате по-бързо да приключите разговора, бързо да се съгласите или да подпишете нещо и да напуснете срещата, дори ако губите от това.

За да не се поддавате на този натиск, трябва да възпитавате в себе си чувство на самоуважение и да не се подценявате. Тогава няма да се притеснявате, че ще има много желаещи да Ви въздействат, потискайки статута Ви.

Илюзия за избор

Когато трябва да подпишете важен документ и сте съсредоточен, бизнес-партньорът Ви изведнъж може да превключи вниманието Ви върху някои странични неща. На пръв поглед те нямат никакво отношение към документа, който подписвате, но всъщност Ви подвеждат към необходимото на партньора Ви действие. Например, изведнъж Ви питат: “С какъв химикал обичате да се подписвате – с обикновен или с рекламен?”. Вие, да кажем, отговаряте: “С обикновен”.

Американският психолог Милтън Ериксон нарича тази ситуация “илюзия за избор” или “лъжливо чувство на алтернатива”. В тази ситуация, освен че Ви разсейват, Ви предлагат илюзия за избор. Някои хора без да осъзнават, получават чувство на благодарност за проявения към тях интерес. Отговаряйки на този въпрос, човекът все едно се съгласява да подпише документа със своята любима химикалка.

Отрицателна заповед

Хипнотизаторите често прилагат приомът на “отрицателната заповед”. Опитайте да влезете в някакво помещение, където има много хора и да кажете: “Много бих искал сега никой да не поглежда тавана”. Какво мислите ще направят повечето от присъстващите? Те ще погледнат тавана!

Този принцип често се прилага по време на рекламни акции. Той може да бъде използван и по време на делови разговор. Например, някой, един вид на шега, Ви каже: ”Бъдете внимателни когато четете тези документи, не се отпускайте, не губете контрол. Вие трябва всичко да проверите много внимателно, защото сега има много мошеници.” След тези думи, Вие можете напълно да се доверите на човека, който Ви ги е казал и да забележите, че напълно губите контрол, отпускате се и изобщо сте готови да подписвате всичко, каквото Ви помолят.

Ако усещате нещо подобно, то най-добре е да се откажете да разглеждате документите в момента, а да се разберете за нова среща.

Стресово въздействие

Стресовите ситуации оказват въздействие върху човека няколко пъти на ден и по начало те са нужни на човека, защото покачват жизнения му тонус. Но, ако стресовите ситуации преминават определена граница, те оказват вредно влияние не само върху организма Ви, но и върху Вашата активност. Върху тази закономерност е построен стресово-психологическият натиск.

Четете още в Кариера: манипулации, Приложна психология
Прочетено: 17,300 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 14.01.2007г.