Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Проблеми в работата

Забелязвате, че понякога ставате агресивни на работното си място? Много неща ви дразнят и едва се сдържате (или, дори не можете да се сдържите)? С това незабавно трябва и можете да се преборите!

Фото: stock.xchng

Най-напред бихме искали да уточним, че агресията е нормална реакция на организма на определени външни дразнители, които или са оставили своята следа още през детството на човека, или са започнали своята проява в по-зряла възраст, когато върху човека се стоварва умората от работата, проблеми в семейството, с приятелите или други потискащи го неприятности.

С това, което касае проблемите, които човек е имал още в детството си, може да се справи само специалист. Той може да се опита да разгледа проблемите подробно и да уравновеси психиката на човека до някаква нормална степен.

Проблемите, които заобикалят човека във всекидневния живот и имащи негативно влияние върху него, са много разнообразни. Възниква въпросът: как да се справите с агресия в момент на не най-доброто си настроение? Как да не избухвате срещу околните хора, как да не им причинявате дискомфорт (и на себе си също)?

Когато изливате агресията си върху други хора, вие веднага изпитвате приятното чувство на удовлетворение, но какво става след това? Отношенията с колегите и приятелите са накърнени, да не говорим за ужасните отношения с роднини. След малко започвате да осъзнавате, че няма нищо добро в това, което правите и настроението ви отново започва да се потиска, а ефектът на удовлетворението от скорошното ви избухване се изпарява.

Съществуват доста методи и начини да се справите със своята агресия. Вие можете да изберете този, който най-добре ще действа точно за вас.

- Да затворите очи, да преброите до десет, дълбоко да поемете дъх и да издишате.

Това сигурно е най-популярният прийом, който често препоръчват на човека, който изглежда агресивен.

- Спортувайте.

Още от древността е известно, че най-подходящият начин да изразходвате негативната си енергия е да имате физическо натоварване. Когато спортувате, вие насочвате своята енергия в „безопасна” посока и в същото време - подобрявате своето здраве.

По време на работата, разбира се, няма да имате условия да спортувате всеки път, когато усещате, че ставате по-агресивни, но ако непрекъснато спортувате извън работното време, ще реагирате много по-малко на дразнителите на работното ви място.

- Не обръщайте внимание на дребните проблеми.

Често хората се изнервят за дребни неща. Не допускайте някаква дреболия да ви дразни толкова, че да предизвиква във вас агресия. Отдръпнете се от неща, които, ако помислите, не са толкова важни и могат да бъдат решени от само себе си.

- Научете се да слушате хората и да разбирате тяхната гледна точка.

Да разбирате, не значи да приемате. Научете се да разбирате гледната точка на хората. Често човек се пали заради това, че не го разбират или той не разбира гледната точка на събеседника. Научете се да слушате това, което ви казват. И дайте на другите хора правото да имат собствено мнение, по-различно от вашето.

- Прекъсвайте агресивните си мисли.

Когато усещате, че ви идват негативните мисли, прекъснете ги, като започнете да мислите за нещо приятно. Също така, можете бързо да прекъснете негативните си и агресивни мисли, като например се щипнете по ръката един-два пъти или да захапете устната си.

Това е само част от действията, които могат да ви помогнат да се преборите с агресията. Важно е да не давате воля на своите емоции, а по какъв начин ще го правите – вие избирате. Ако усещате, че не можете да се справите сами, не се притеснявайте да потърсите помощ на специалист (нали за това им плащат заплатата?).

Успех!

Четете още в Кариера: Проблеми в работата
Прочетено: 1,828 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.02.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Лъчезар Василев крои убедителни измами. Ще се опита да се свърже с вас и да Ви измами да станете титуляр на фирма.


Лъчезар най-вероятно ще Ви се обаси от този номер - 0896806640. Не му се доверявайте, той постъва доста нагло...


Лъчезар е нагъл, настоятелен и се опитва да заблуди възрастни хора, за да спечели доверието им и да ги вкара в беда.


Добави коментар