Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Избор на кариера, професия

Списанието Money заедно със Salary.com направиха класация на най-добрите професии в Америка. В проучването се вземат в предвид заплащането, стреса, възможностите за развитие и други фактори, като в резултат се получава следното подреждане:

Фото: stock.xchng

1. Софтуерен инженер – нуждата от програмисти във всяка една област прави тази професия една от най-бързо развиващите се през последните години. Разбира се, тази работа не е за всеки, необходими са значителни знания по математика и аналитични способности. Средната годишна заплата е 80 500 долара.

2. Университетски преподавател – все повече хора се насочват към университетите и колежите, което, от своя страна, води до търсене на преподаватели. Особено голям е интересът към специалности, свързани с медицинските науки и икономиката. Средната преподавателска заплата е 81 500 долара, като годишно се откриват над 95 хил. свободни позиции.

3. Финансов консултант – все повече американци се налага да се погрижат за пенсионните си спестявания, което прави тази професия все по-популярна. Работата е свързана с много стрес, било работейки за голяма консултантска фирма, или за себе си. Най-добре платените консултанти, управляващи портфейли за своите клиенти, заработват над 200 000 долара годишно. Средната заплата в сектора е 122 500 долара.

4. Мениджър човешки ресурси – средното заплащане е 73 500 долара, като мениджърите на най-високо ниво в корпорациите могат да се похвалят с над 1 млн. долара годишен доход. HR специалистите вече не се възприемат само като хора, отговарящи за наемането и уволняването на персонал, а и като стратегически плановици.

5. Медицински асистенти – това са хората, които отговарят за цялата медицинска документация, контактуват със застрахователите, поръчват лабораторни тестове и т.н. За тази професия е нужно да имате съответното обучение и квалификация. Средната заплата е 75 000 долара годишно, като работата е свързана с високо ниво на стрес.

6. Маркетингов анализатор – преди да пусне нов продукт на пазара, всяка една компания се нуждае от оценка за потребителските желания, потребности и навици. Тук идват в помощ маркетинговите специалисти, които тестват продуктите, разговарят с потенциални клиенти и проучват пазара. Работата е свързана със стрес, като средната заплата е 82 500 долара на година.

7. IT анализатор – в наши дни целият свят работи с компютри и ползва интернет, като всички дейности, от поддръжката на мрежите до работата с база данни, са добре платени. Средната заплата в областта е 83 500 долара, а ръководителите, отговарящи за вътрешните мрежи в големите компании, получават над 250 000 долара.

8. Оценител на имоти – бумът при пазара на имотите спомогна за нарастването на търсенето и заплащането на този вид услуги. За разлика от брокерите, специалистите по оценяване не са толкова много все още. Оценката на имоти е необходима при продажба, ипотека, застраховка, по данъчни причини и работа ще има дори ако пазарът на имоти се забави. Средната заплата е 66 000 долара, като е необходим лиценз за извършването на този вид дейност.

9. Фармацевт – със застаряването на населението и създаването на нови лекарства нараства и търсенето на фармацевти. Заплащането е 92 000 долара годишно, като над 60% работят в аптеки, а останалите в болници, медицински центрове и компании за лекарства.

10. Психолог – в днешното напрегнато ежедневие много хора се нуждаят от специфична помощ. Положителното в случая е, че психолозите имат 4 пъти по-голям шанс да работят за себе си, отколкото другите професии. Средното заплащане е 66 500 долара годишно.

Четете още в Кариера: Избор на кариера, професия
Прочетено: 9,648 пъти Източник на статията: http://investor.bg | 20.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!