Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Избор на кариера

Само преди няколко години възможността да работиш в чуждестранна фирма беше върхът на мечтанията на повечето българи. Те не се страхуваха дори от високите изисквания към кандидатите за работа, които имаха тези фирми.

Фото: stock.xchng

През последните години тенденцията е да намалява броят на държавните и общинските предприятия, където се работи “от 8,00 до 17,00 ч.” срещу мизерно, но стабилно заплащане. За сметка на това, броят на частните предприятия и фирми, в това число и на чуждестранни, непрекъснато нараства.

Ръководителите на филиалите на чуждестранните фирми стават българи. С годините все по-малка става разликата между условията на работа в българска и чуждестранна компания, да и заплащането вече не се различава много.

Все пак, какво трябва да очаквате започвайки работа в голяма чуждестранна фирма с добро име?

Първо. Работата върви стриктно, последователно и обиграно

Следователно и Вашите служебни задължения ще се вписват в общата твърда схема. Няма да има практически никакви възможности за самореализация и творчество. На западен работодател му трябват идеалните изпълнители, които показват точност, акуратност, усърдие и стриктно спазване на правилата за облекло и поведение.

Възможности да направят кариера в чуждестранна фирма имат най-напред стриктните изпълнители.

Второ. Бюрокрация

Най-вероятно, и това е определено предимство, още от първия ден ще сключите трудов договор, вероятно със срок за изпитване.

Трябва да очаквате, че още на събеседването работодателите ще поискат да им донесете една купчина “хартишки” – дипломи, препоръки и т.н. Ако сте гений с незавършено висше, то не се изненадвайте, ако на работа ще вземат някой посредствен висшист, а вашата гениалност няма да бъде оценена.

Когато решите да напуснете работа във фирмата, то трябва да сте готови да попълвате километрични формуляри “приел-предал”.

Обаче, повечето стабилни чуждестранни фирми стриктно спазват Кодекса на труда и плащат осигуровки.

Трето. Никой няма да Ви влиза в положение

Не очаквайте, че “погребението на любимата баба на третия Ви братовчед” ще е възможност да ви пуснат от работа. Няма да имате никаква възможност Вашите колеги да Ви “заместят неофициално” когато “излизате за малко” в работно време. Ако не можете да вършите нещо, не очаквайте да Ви помогнат Вашите колеги. Ще имате само възможност, ако трябва, да преминете обучение.

Ако сте болни – задължително трябва да имате болничен. Ако ще се налага да тръгнете по-рано от работа – ще отработвате.

Само Вие решавате къде ще работите, никой няма насила да Ви накара да работите в една или друга фирма. Затова не забравяйте, че събеседването е добра възможност да питате за тънкостите на бъдещата Ви работа, за да не останете изненадани през първият работен ден.

Четете още в Кариера: Избор на кариера
Прочетено: 9,757 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 03.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

най-гадното място за работа е нетера...голямо име ама кофти хора... особено някои "колеги" като [името е премахнато от редакцията на Портал Кариерист] голяма змия и голямо зло да не попадате при нея


С тази жена сме опитвали да работим още преди доста години! Изключително непрофесионална и лека жена! Чудно е как се е намърдала на позиция [текста е премахнат от редакцията на Портал Кариерист] като няма нито знания, нито умения, нито подход към клиентите. А и като човек... представете си какво е правила...


Добави коментар