Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Избор на кариера, професия, тестове

Изборът на професия може да бъде представен като триъгълник със страни Аз мога, Аз искам и Трябва.

Фото: stock.xchng
Искам

– това са интересите и заложбите на личността, които могат да се проявят още през ранните детски години (родителите трябва да внимават!). Например, склонността да се работи с хора, с машини, с природа и т.н.

Мога

– това са способностите на човек да научава и да изпълнява бързо и качествено конкретната професионална дейност.

Трябва

– това е един вид социална поръчка или потребността и търсенето от обществото на хора с определени специалности. Разбира се, всеки човек ще бъде удовлетворен само, ако успее да събере трите страни в една стабилна геометрична конструкция. В най-добрия случай и трите страни трябва да бъдат равни една на друга.

Затова можете да се опитате да се захванете с геометрията на живота и да нарисувате подобен триъгълник. Ако страните не излизат еднакви, Вие сте на грешен път и не сте си избрали подходяща професия. За да коригирате грешката си, можете да използвате, например, различните тестове. Те ще Ви позволят да определите, към какъв тип личности се отнасяте, какви качества са решаващи за една или друга дейност.

Не е тайна, че не само младите хора, а и по-възрастните, останали без работа по една или друга причина, или неудовлетворени от сегашната си работа, имат усещането за непотребност и объркване. Тези усещания са точен признак, че трябва да преразгледате Вашите професионални ориентири. В идеалния случай това става още преди да сте кандидатствали за някакво учебно заведение, но понякога това се налага да се извърши и по средата на професионалния ни живот.

Важно е колкото може по-рано да се определите, към какъв тип хора се отнасяте и какви връзки са водещи във Вашата личност:

Човек-техника: строител, технолог, летец, шофьор, конструктор и т.н.;

Човек-природа: химик, геолог, ветеринарен лекар, биолог, земеделец и т.н.;

Човек-човек: секретар, специалист по човешките ресурси, лекар, продавач, полицай и т.н.;

Човек–образ: художник, артист, писател, музикант, журналист и т.н.;

Човек-знак: програмист, икономист, оператор, преводач и т.н.

Както виждате, системата е доста ясна. За да се ориентирате към един или друг вид дейност, трябва да помислите какви интереси сте имали през детските си години, кой е бил Вашият кумир, какви познати и приятели на Вашите родители сте разпитвали с най-голям интерес за тяхната професия.

Анализът на тази информация може да Ви помогне да направите правилен избор на своята специалност или своето занимание. Терминът “професионално ориентиране” крие едно полезно и интересно занимание. Колко хора страдат заради това, че някога са направили грешен избор!

Не избирайте своята професия, ориентирайки се по препоръките на познати хора, на възможностите за високи печалби или престижна работата. Чуйте гласа на сърцето си, разберете сами себе си или заедно с професионалист – тогава няма да Ви се налага да съжалявате след време, защото ще направите безпогрешен избор!

Успех!

Четете още в Кариера: Избор на кариера, професия, тестове
Прочетено: 26,498 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 24.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!