Хубаво е, че пред тези от вас, които сега започват да изграждат кариерата си, има безброй възможности за избор. Опитайте се да не се разсейвате и планирайте внимателно, за да имате кариера, за която мечтаете. Използвайте съвети и инструменти от тази рубрика, за да получите възможно най-добър старт за своята кариера.

10 професии, които най-често избират хората с нестабилна психика

Британския психолог Кевин Даттон е съставил списък с професиите, които хората с неуравновесена психика избират със забележима упоритост. Специалистът е открил най-често срещаните професии, избирани от този тип хора, като ги е класирал от най-предпочитаните към по-малко предпочитани.

Избор на кариера 4

Осемте задължителни роли на ИТ мениджъра

Ако сте си мислили, че CIO е акроним само на chief information officer (шеф на ИТ отдела), то може останете малко изненадани. Оказва се, че съществуват осем допълнителни роли със същите инициали, които добрият технологичен мениджър трябва да играе.

Избор на кариера

Размерът е от значение (?)

Мечтата Ви е да работите в голяма преуспяваща фирма със стотици, или поне десетки, служители и да бъдете част от голям екип. Но, в реалността Ви предлагат само работа в малки и средни фирми с няколко души персонал. Не бързайте да се обезсърчавате! Преимуществата и недостатъците има и в големи и в малки фирми. Да разгледаме, кога размерът наистина е от значение.

Избор на кариера

Професията „преводач” – митове и реалности

Професията „преводач” е една от най-разпространените в света. Можем да видим преводачите по телевизията, да четем тяхните преводи и да ги забележим на всяка международна среща. Те винаги остават в сянка, затова много хора имат грешна представа за тяхната работа. Искате да работите като преводач? Преди да направите окончателен избор, предлагаме Ви да се запознаете с няколко мита за тяхната работа.

Избор на кариера 1

Как да изберем професия?

Изборът на професия може да бъде представен като триъгълник със страни Аз мога, Аз искам и Трябва.

Избор на кариера

Най-добрите професии в Америка

Списанието Money заедно със Salary.com направиха класация на най-добрите професии в Америка. В проучването се вземат в предвид заплащането, стреса, възможностите за развитие и други фактори, като в резултат се получава следното подреждане:

Избор на кариера 1

Какво трябва да знаете, ако искате да работите в "чужда" фирма в България

Само преди няколко години възможността да работиш в чуждестранна фирма беше върхът на мечтанията на повечето българи. Те не се страхуваха дори от високите изисквания към кандидатите за работа, които имаха тези фирми.

Избор на кариера 2