Text: -A A +A

Потенциалните работодатели не са единствените, които могат да задават объркващи въпроси по време на събеседване. Някои кандидати за работа също могат да изпъкнат в тази област. В HR практиката се случват наистина неочаквани неща!

Фото: Flickr

Гвен Моран, журналистът на Fast Company, е събрал най-странните въпроси, които са задавани от кандидати за работа по време на събеседване. Някои от тях са способни да объркат всеки потенциален работодател. Портал Кариерист ги споделя с вас за да не се изненадвате, ако това ще се случи и на вас.

1. Може ли да ми плащате по-малко, напук на бившата ми жена?

Кари Уорберг Блок, собственик на фирмата за репеленти Bismarck, е водила събеседване с човек, който вече няколко години успешно работи във фирмата. Това било едно формално събеседване – този сътрудник работел на граждански договор и сега получил магистърска диплома и претендирал за мениджърска позиция.

По време на събеседването той питал: „Бихте ли могли да ми плащате по-малко от минималната заплата?” Блок се изненадала и питала защо. Той отговорил: „Аз се развеждам и всичко, което печеля, отива при моята жена”.

Той не работи повече в тази фирма на никаква длъжност.

2. Може ли моята майка също да дойде?

Когато преди интервю за работа, сътрудникът на чикагския офис на PR-фирма Ketchum извикал в коридора името на поредния кандидат за работа, се обадили две жени. Сътрудникът бил объркан, докато по-младата жена не се представила, а след това не представила другата жена – нейната майка.

Майката започна да моли също да присъства на събеседването, защото нейната дъщеря е много плаха и може да забрави нещо.

Сътрудникът й отказал и предложил на майката да пие едно кафе или да се разходи до близкия магазин, въпреки че имал чувството, че събеседването няма да продължи дълго.

3. Може ли да остана за обяд?

Ръководителят на посредническата фирма за наемане на работа LaSalle Network Том Гимбел изпратил кандидат за работа в офиса на клиента. В условията за работното място било отбелязано, че всеки ден на сътрудниците се осигурява обяд.

Пристигайки на събеседването, кандидатът най-напред питал дали не може да остане на обяда. Работодателят помислил, че той се шегува и се засмял. Но кандидатът настоявал много упорито: „Не, наистина мога ли да остана?”. Изглежда, че хубавият обяд е основното, което привлече кандидата към конкретното работно място. Работодателят спря да се смее и много се замисли.

4. Женен ли е вашият шеф?

Някога Керол Кохрен, която сега е HR-директор в голяма посредническа фирма, работила в стартираща млада фирма, основана от двама млади предприемачи. В края на събеседването една кандидатка я питала дали няма някакви въпроси. „Само един! - отвърна жената. – Ето този съсобственик на фирмата женен ли е?” Керол отговорила, че е женен и питала защо жената се интересува. Отговорът бил: „Той е толкова готин!”.

Оставало само тази информация да бъде споделена със съпругата на шефа!

5. Може ли да похапна от вашата храна?

Директорът на човешките ресурси на парка за атракциони в Лос Анджелис Дилини Имбулдения провеждала интервю за работа с кандидат на длъжност контрольор.

По време на събеседването двамата се разхождали из офиса на фирмата и минали покрай офисната кухня, човекът помолил да опита нещо от храната. Дилини се съгласила и кандидатът хубаво си похапнал сандвичи, бисквити и дори отмъкнал една дъвка.

След похапването самото събеседване не представлявало голям интерес за кандидата – той бил разсеян и най-накрая прекъснал събеседването, за да отговори на някакво телефонно обаждане.

6. Мога ли да поджавкам на вашето куче?

В офиса на логистичната фирма Lettuce в Калифорния обичат кучета и често групичките им тичат из офиса и поздравяват новодошлите.

Ръководителят на фирмата Раад Мобрем имал събеседване с потенциалния сътрудник, когато той изведнъж прекъсва разговора и пита: „Имате ли нещо против, ако поджавкам на вашите кучета?” Мобрем си глътнал езика и се зачудил какво да отговори, а кандидатът започна да джавка.

Когато са запитали кандидата, защо го направи, той отговори, че по този начин демонстрира доминантната си роля.

7. Кога моят тест на наркотици ще бъде наред?

Том Харт работи като IT-директор в голяма финансова фирма и провежда интервю за работа за длъжност секретар. Едно от момичета, които са дошли на събеседването, едновременно е кандидатствало и за стюардеса в голяма авиационна компания.

Към края на интервюто тя помолила да зададе един личен въпрос: „Ако вчера съм пушила марихуана, това ще проличи ли на теста за наркотици на следващия ден? В авиационната фирма казват, че трябва да го мина, преди да ме допуснат на събеседването.” Харт отговорил, че ще проличи и пожелал успех на момичето.

8. Може ли да обядвам, докато говорим?

Една кандидатка дошла на събеседването при Девид Луис, ръководител на консултантската фирма OperationsInc, по време на обедната си почивка.

Пет минути след началото на интервюто тя казала: ”Сигурна съм, че това не е проблем, нали не сте против, ако обядвам, докато говорим? Аз сега съм в обедна почивка.” Луис не възразявал. Тогава жената извадила върху бюрото кутия с храната и шише с вода и започнала да си похапва, говорейки с пълна уста.

Представете си как Люис е дочакал края на събеседването!

Какви ли други неочаквани неща могат да се случват по време на интервю за работа?

Прочетено: 2,064 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 18.02.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Bнимaниe, измaмницa бpoди из Бългapия. Πocтъпили ca мнoжecтвo cигнaли в CДBP и ГДБOΠ зa Mapия Taбaĸoвa.


Мария се представя като Ралица Мирчева и телефонът, от който най-вероятно ще Ви се обади е 0895078200


Дамата иска пари за инвестиции, или забележете пари да Ви върне инвестициите и да Ви спаси от измамни схеми.


Оказва се,че според г-ца Табакова, спасяването от измамна схема изисква да сте жертва на измама.


Добави коментар