Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Всяко семе на добрина, като се пребори с трудностите, в края на краищата носи цветя и плодове. Така и истинския успех наближава с всяка направена стъпка.”

Орисон Суетт Марден

Всеки честен бизнес е основан върху доверието. Всички отношения на фирмата със своите клиенти, доставчици, финансови институции и с персонала си се изгражда върху принципа, че хората въвлечени в делови отношения, могат да имат доверие един на друг в това, че ще постъпват така, както обещават да постъпват.

Теодор Ливитт, деканът на Хардварския Бизнес Колеж казва: „Най-великото притежание на всякаква фирма е нейната репутация, това, от коя страна я познават клиентите”.

По аналогичен начин, вашия делови характер и репутация се явяват вашият главен капитал, когато говорим за вашата кариера. Репутацията на честен в делата човек е характеристиката, въз основата на която хората ще съдят за вас. От нея зависи решението на въпроса за повишаването на вашата заплата или назначаването на по-отговорна длъжност.

Първата и най-важна черта на деловия характер е искреността по отношение към другите хора. Каквото и да се случва, винаги говорете истината. Ако дадете думата си, спазвайте я. Ако обещаете нещо, изпълнявайте го изцяло. Ако сте казали, че ще направите нещо, задължително си спазете думата, независимо от неудобствата или сложностите, с които това обещание е свързано.

Втората важна черта е сигурността. Сред деловите качества, които се ценят най-много, които се уважават и подкрепят в бизнеса, може да се посочи сигурността на деловия партньор, с други думи, в каква степен можеш да бъдеш сигурен в даден човек. Изпълнявайки своите обещания, не вземайте предвид личните си неудобства, защото те не са главната цел. Трябва да се стремите винаги да бъдете човек, в когото другите могат да бъдат изцяло и напълно сигурни.

Третата черта е лоялността. Накърнената лоялност е една от главните причини за неуспех в бизнеса и изобщо в живота. Когато сте истински лоялни, то не критикувате пред другите своята фирма и ръководството. Точно обратното, дори ако по някаква причина не сте удовлетворени от това, което става при вас, то решавате своите съмнения по най-прекия и честен начин. Обърнете своите претенции към лицата, отговорни за ситуацията, която предизвиква вашето неудовлетворение, и решавате възникналия въпрос пряко с тях.

Спазвайки лоялност, вие няма да започнете да обсъждате с негативен тон делата на своята фирма, действията на ръководството, качеството на продукцията или услугите, които предоставя на външни лица. Ако нямате желание да поправите ситуацията, предизвикваща вашето недоволство, тогава просто дръжте своите мнения за себе си. Следва да помагате на хората, с които или за които работите. Към лицето, слагащо своя подпис върху чека с вашата заплата, следва да изпитвате и проявявате пълната лоялност. Ако по някаква причина не можете да спазвате лоялност, трябва да напуснете това работно място и да си потърсите друго, където ще успеете да бъдете лоялни.

Шекспир веднъж е писал: ”Бъди честен пред себе си и тогава, както нощта сменя деня, ще следва, че няма да излъжеш друг никога”. За да бъдете честни пред себе си, следва да слушате своя вътрешен глас и да имате доверие на своята съвест. Ако живеете по този закон, не е възможно да бъдете нечестен по отношение към другите.

Трябва да се живее с постоянно внимание към нравствеността, следейки вашите думи и действията да носят в себе си искреност. Заради никакви обещания не следва да губите честното си име.

Естественият характер на „честния” живот се потвърждава от това, че когато живеете в пълно разбирателство със своята съвест, и в мислите, и в думите, и в своите постъпки, вие се чувствате прекрасно. Вие сте по-сигурни в своите сили и притежавате по-висока самооценка. Когато живеете според законите на съвестта е по-лесно да бъдете оптимист и да изживявате приповдигната нагласа. И главното е, че при това вие по-бързо ще заслужите доверието, уважението и благожелателното отношение от страна на тези, от когото зависи вашата кариера. Винаги пазете честното си име.

Започвайте да действате веднага!

Изпълнявайте своите обещания, когато ги давате, независимо дали ви харесва или не и независимо дали това ви носи трудности и неудобства. Сред хора, независимо от тяхната дейност, винаги се стремете да запазите репутацията на човек, на когото може да се има пълно доверие.

Спазвайте изискването да бъдете винаги точен и сигурен човек. Бъдете стриктно пунктуални, когато се срещате с хората. Изпълнявайте работа на време. Ако по някаква причина закъснявате, уведомявайте за закъснението предварително.

Прочетено: 1,395 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 03.02.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!