Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Хората, които преуспяват в този свят са тези, които търсят обстоятелствата, които им подхождат или, ако не ги намират, сами ги създават.”

Джордж Бернард Шоу

Един от принципите на успеха се състои в това да не се притеснявате и умеете да молите за това, което ви трябва. Това е едно от тези умения, които са способни да ви помогнат да постигнете по-висока заплата в сравнение с тази, която получавате сега. Бъдещето принадлежи на хората, които умеят да молят. Бъдещето се отвръща от тези, които просто стоят и чакат, надявайки се, че нещата сами ще се променят към по-добро. Бъдещето е за тези, които не се боят до отидат и да помолят за това, което им трябва и ако не получат това на момента, то молят отново и отново, докато не постигнат своето.

Питайте своя шеф на какви изисквания трябва да отговаря вашата работа, за да можете да разчитате заплатата ви да се повиши. Няма смисъл да работите с голяма упоритост, ако не знаете точно каква е крайната цел на вашия шеф. Абсолютно е необходимо да имате ясна представа за целите на работата. Обърнете се към шефа си и го питайте, докато не придобиете пълна яснота по въпроса.

Ако искате да получавате по-голяма заплата, трябва да помолите за това. Надбавката няма да ви падне от небето. Най-добрия начин да се подготвите към такава молба е да намерите основание в полза на сумата, която се надявате да получавате, започвайки от някаква дата, по същият начин, както адвокат изгражда своята защита в съда. Оформете мисълта си на хартия, все едно това е делово предложение. Вместо само да казвате, че не ви удовлетворява сегашната ви заплата, както правят повечето хора, трябва да изберете по-различна тактика.

Трябва да направите списък със задачите, които изпълнявате, заемайки определена длъжност, както и да опишете допълнителните опит и умения, които сте придобили след последното увеличаване на вашата заплата. Също така трябва да покажете влиянието на вашата работа във финансовия израз и върху общите успехи на фирмата, както и приносът, който правите като сътрудник от редиците на най-добрите в работата на фирмата.

След това трябва по необходимия начин да доведете до вниманието на шефа цялата тази информация, все едно му правите комерческа презентация, и да съобщите на него или нея, че въз основа на представените данни за вашата добросъвестна работа, вие бихте искали да имате надбавка към месечната или годишната заплата в размер на конкретната сума.

В повечето от случаите вие можете да разчитате да получите надбавка към заплатата, след като умно помолите за нея. В някои случаи надбавката може да се окаже само частична. При такъв резултат трябва да питате какво точно следва да отчетете за в бъдеще, за да разчитате на пълната надбавка, която сте очаквали. Питайте по какъв начин можете да покачите ценността си за фирмата.

Възприемайте своето запитване за увеличаването на заплатата така, все едно това са важни преговори с перспективни последствия, защото всъщност то се явява точно такова. Планирайте своята среща с шефа предварително. Уверете се, че времето е удобно и за двамата. По този начин никой няма да бърза за никъде. Понякога най-добро време за подобен разговор е края на деня, когато не се очакват спешни задачи и има по-малка вероятността да ви попречат. Дръжте се свободно, спокойно, през целия разговор поддържайте позитивен тон. Излагайте молбата си уверено, смело, гледайте с очакващ поглед, но достойно.

Прочетено: 2,011 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 27.01.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!