Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Човекът е същество, обречено на непрекъснато самоусъвършенстване, което постигайки една цел слага пред себе си друга, по-висока.”

Ралф Рансем

Целият живот е състезание от един или друг вид. Вие непрекъснато се състезавате с други хора, с тези, които искат да постигнат високоплатената работа или да израснат в службата по-бързо от вас, независимо дали това ви харесва или не. Това е рали и вие участвате в него. Вашата задача е да излезете на водещите позиции, а след това да намерите начин да се откъснете напред и да финиширате по-рано от другите.

За щастие, такива способи са известни и изпитани на практика. Една от най-действените съответни стратегии за поведение се състои в това, че вие непрекъснато молите ръководството да ви задава по-отговорна задача. Предлагайте себе си доброволно, когато изниква нова задача. Идвайте при началника най-малко един път в седмицата и се интересувайте дали не могат да бъдат потърсени вашите услуги за някакво важно дело.

По време на оперативките хората често предлагат своите идеи за това какво може да бъде направено за разрешаването на възникнал проблем или как по-бързо могат да бъдат постигнати поставените пред фирмата цели. Когато забележите, че началникът ви се съгласява с предложения от някого план за действие, веднага предлагайте своите услуги за неговата реализация. Вдигайте ръката си, за да привлечете внимание към себе си. Хващайте новата работа, както играчът на ръгби хваща топката из под купчината от тела на захванатите от спор играчи и след това хвърчете към целта. След като получите задачата, изпълнявайте я бързо и качествено.

На повечето хора, където и да се трудят те, никога не им е идвала на ум тази проста, но ефективна стратегия за поведение. Те правят само това, което се изисква от тях, ако изобщо нещо се изисква. Някои дори мислят, че най-умното е да правят по-малко от исканото. Но вие трябва да постъпвате по обратния начин. Вие трябва да се нахвърляте на все по-голям обем от работа и на все по-отговорни задачи.

Не се притеснявайте, ако изглежда все едно ви използват за своите интереси. Напротив, молейки да ви възлагат все повече и повече отговорни задачи, вие използвате в своя интерес фирмата и своят началник. Решавайки важни задачи, вие придобивате ценен опит и знания, усъвършенствате своята способност да постигате резултати. При това се засилва вашата репутация на човек, даващ полза на фирмата. А такава репутация ви е изгодна както за близка перспектива, така и през цялата ви кариера.

Ако се замислим, освен репутацията на човек, който с готовност поема важни дела и с успех ги изпълнява, малко е способно да ви помогне да постигнете високоплатената работа и бързо израстване в длъжността. Възприемайте всяка нова задача така, все едно нейното изпълнение се явява един вид тест за вашите способности, от който зависи вашата кариера, след което незабавно пристъпвайте към работата и я довеждайте до края.

Започвайте да действате веднага!

Непрекъснато намирайте начини да проявите своята полезност, най-вече чрез доброволното поемане на задачи, важни за вашия шеф.

Често го посещавайте и се интересувайте с какво бихте могли да го разтоварите и с какво бихте могли да помогнете. Ще бъдете изненадани колко ще се увеличат вашите шансове да придобиете репутация на добросъвестен и ценен сътрудник.

Предлагайте своята помощ, ако в дневния ред се е появил нов проблем или задача. Предлагайте себе си доброволно, когато и да потрябват вашите услуги. Когато никой друг не се предлага, вие автоматично проявявате себе си. След това, каквато и да е задачата, изпълнявайте я в най-кратък срок, докладвайте за резултатите и молете да ви поръчат нова, по-отговорна задача.

Прочетено: 1,005 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 20.01.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!