Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Повечето хора са склонни най-напред да вярват на очите си, затова те ви съдят според това, как изглеждате. По същия начин и вие формирате своето мнение за тях.„

Брайн Трейси

Старателно се „гримирайте” за своята роля! Ако желаете да постигнете по-голям успех, за да ви приемат и уважават в кръговете, част от които искате да станете, то трябва да изглеждате така, че да предизвиквате възхита и уважение.

Учудващо е как става така, че толкова много хора стоят в сянка година след година, само защото не знаят как да постигнат външно впечатление, или защото не отделят нужното внимание на този аспект. Никой, вероятно, не ги е взел за ръка и не им е обяснил колко са важни тяхното облекло и външността им за придобиването на високоплатена работа и за израстването в длъжността.

Написани са безчислено количество статии и книги по темата имидж в бизнеса. Аз лично много години съм изучавал дадения предмет и съм представил на хиляди мъже и жени знанията си за изкуството на имиджа. Мога да дам пример за хиляди ситуации, когато малкият акцент към външното впечатление, което прави един човек, е способен да напълно да промени неговите шансове да започне добре платена работа или да получи повишение в службата. Това как изглеждате вие в очите на други хора има до голяма степен решаващо значение за това колко далече и колко бързо ще успеете да напреднете.

Хората съдят за вас, поне в самото начало, според вашата външност, и първото впечатление, ако то не се е оказало такова, каквото бихте искали, няма да можете да поправите. Казано общо, вашият облик, в това число и дрехите, прическата, гримът, грижата за лицето и т.н., определят 95 на сто от първото вречатление, което правите на околните. И това доколко успявате да направите съответния ефект, с помощта на съчетаването на посочените елементи на имиджа, зависи само от вас.

Знаете ли, че когато си избирате дрехи, оправяте косата, предавате на чертите на лицето си изразителност с помощта на грим и т.н., вие се готвите да се обърнете към околния свят с персонално послание. Със своят външен вид вие съобщавате на околните хора какво е вашето мнение за самия себе си, също така им давате сигнал като какъв те трябва да ви възприемат и какво отношение от тяхната страна очаквате. Тъй като се обличате самостоятелно, вие отговаряте за това какво ще бъде вашето послание към околните хора.

Специалистите в областта на междуличностните отношения казват, че хората придобиват мнение за вас в рамките на първите четири секунди, а крайното мнение имат след още тридесет. Какво впечатление правите върху хората, когато се срещате с тях за пръв път? Какво впечатление бихте искали да правите в идеалния случай? Какви промени следва да направите във външния си вид, за да правите по-добро впечатление?

Вашето облекло в работата трябва да говори за това, че сте човек с перспектива за успех, че съответствате на нормите, приети за бизнеса, в който сте заети. Можете да си представите този вид облекло, като най-напред обърнете своето внимание върху това, как са облечени сътрудниците-ръководители във вашата фирма. Прелистете популярните вестници и списания, публикуващи фотографии на мъже и жени, постигнали високи длъжности и високо заплащане в бизнеса си. Вземайте като модел начина, по който те се обличат, при това винаги следвайте лидерите, а не тези, които ги следват.

Полезно правило е, че трябва да се обличате така, както подобава на човек, заемащ длъжност две стъпала по-висока от вашата. Когато започнете да изглеждате като човек, заемащ висока длъжност, хората, от които зависи вашето бъдеще, ще започнат да си представят как бихте изглеждали в по-сериозна роля. По този начин вие подсъзнателно ще покачите своите шансове за по-нататъшен ръст в кариерата.

Известно е, че различните цветове и тяхното съчетаване са по-ефективни за един вид цели, отколкото за друг, ако говорим за имиджът в бизнеса. Определен тип облекло и аксесоари помага да се формира образът на авторитетен и компетентен човек. В различните сфери на бизнеса съществуват различни тънкости в изискванията към идеалното бизнес облекло.

Следва да си набавите хубава книга за деловия имидж като, например, „Обликът на преуспяващия човек” на Джон Молло, да я прочетете от корица до корица и да започнете педантично да следвате изложените в нея препоръки, обръщайки своето внимание върху всеки детайл от вашия тоалет. За нищо не разчитайте на късмета.

Правило: ако сте човек имащ бъдеще, не се обличайте така, все едно го нямате.

Прочетено: 2,680 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 06.01.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!