Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

"Всеки човек се намира там, където му е наредено според законите на неговата натура. Мислите, които той е положил въз основата на своя характер, са определили неговото местоположение."

Джеймс Аллеи

Не по-малко от 85 на сто от вашия успех в работата, според психолога Сидней Журард, се определя от вашето отношение към околния свят и от вашите лични качества. Прогресът, който осъществявате, вашите шансове за по-добра заплата и по-бързо издигане в службата, до голяма степен се определят от това доколко харесвате на хората около вас и в каква степен, във връзка с това, те са готови да ви помогнат.

Хората притежаващи весел и оптимистичен характер винаги имат по-голям успех и уважение, отколкото тези, които се оплакват на съдбата и критично гледат на околния свят. Един от най-важните фактори за вашия успех в кариерата се явява това доколко добре се разбирате с хората, доколко ви се отдава да работите в екип. И вашата заплата и вашият ръст в длъжността до голяма степен зависят от умението ви да сътрудничате с хора на всеки стадий от своята кариера.

Добрите екипни играчи обикновено притежават свойства като приветливост, приятелско разположение и готовността да дойдат да помогнат на своите колеги във всяка минута. Те са състрадателни и грижовни. С такива хора техните колеги прекарват добре, успешно работят заедно върху някакви задачи и им помагат в техните начинания.

Ръководителят много лесно забелязва оптимистичния и приятен в общуването подчинен, а след това той му помага да се изкачи по служебната стълбичка. Освен това позитивния човек в по-голяма степен може да очаква подкрепа от своите колеги или подчинени. Образно казано, позитивния човек изпитва определено бутане отдолу, което го насочва все по-високо и по-високо по стълбичката на успеха.

Важна мярка за това, доколко сте позитивен човек следва да се счита фактът как се държите в стресовите ситуации. Всеки човек може да бъде много любезен, когато всичко върви благополучно. Точно пред лицето на трудностите и неприятностите вие демонстрирате сам на себе си и на околните своята същност. Както се казва, приятел в нужда се познава. Човекът, който има позитивно отношение към околния свят е склонен да намира положителни страни във всеки човек и във всяка ситуация.

Такъв човек се старае да разглежда всеки проблем от гледната точка на наличието на някакъв положителен и конструктивен аспект, на възможност да бъдат извлечени полезни уроци. Навикът да се забелязва подобен човек в ситуация, която не върви толкова добре, колкото се иска, е нещо ценно за в бъдеще, помага ви да съхранявате оптимизъм и ведрост при всякакви обстоятелства. Това ви помага да залагате на бъдещето, на действието по разрешаването на ситуацията, а не да се съблазнявате да приемате желаното за действителното и да обвинявате себе си и околните в станалото.

За късмет, можете сами да изградите в себе си подобен конструктивен начин на действие във всякаква ситуация. Можете да придобиете устойчиво позитивно и умствено отношение към околния свят, ако всекидневно се нагласяте на съответната вълна, най вече очаквайки „труден” ден.

Започвайте да действате веднага!

Вземете решение, че започвайки от днес вие имате за цел да проявявате позитивно отношение към всичко, което ви заобикаля – както в работата, така и у дома. Борете се с желанието да критикувате другите, да се оплаквате от късмета или да проклинате всичко на света, когато нещата не вървят така, както би ви се искало. Съпротивявайте се на изкушението да търсите грешки в действията на други хора, да клюкарствате или да говорите зад гърба на хората, а също така да критикувате каквито и да било аспекти в живота на фирмата, в която работите.

Вземете решение незабавно да започнете 21-дневната „диета” на позитивно умствено отношение. В рамките на 21 дни се упражнявайте през целия ден да съхранявате оптимизъм и конструктивен поглед върху проблемите, независимо от това какви ще бъдат тези проблеми. Имайте навик да броите до десет преди да реагирате на проблема или неприятна ситуация. Бъдете способни да кажете нещо позитивно във всяка ситуация, дори най-неприятната.

Към края на посочения период вие ще си изградите нов стил на поведение, който ще ви върши добра работа до края на вашия живот.

Прочетено: 1,294 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 23.12.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!